Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Dobitnici Pulitzera 2013: Najboljim proglašen roman o Sjevernoj Koreji

16.04.2013. Marta Reljanović
Foto: pulitzer.org

Foto: pulitzer.org

Jučer su objavljeni dobitnici  Pulitzerove nagrade za 2013. godinu.  Nagrada nosi ime američkog izdavača  Josephu Pulitzeru, nagrada je osnovana 1917. godine. Pod upravom je sveučilišta Columbia u New Yorku, a dodjeljuje se svake godine u dvadeset i jednoj kategoriji, za postignućna u novinarstvu, književnosti i skladateljstvu. Donosimo vam pregled književnih Pulitzera,

U kategoriji fikcije nagradu je odnio Adam Johnson, pisac koji trenutno živi u San Franciscu i predaje kreativno pisanje na sveučilištu Stanford, za roman The Orphan Masters’s Son. Tema romana je vrlo aktualna – radnja je smještena u Sjevernu Koreju i obrađuje probleme propagande, moći države i identiteta s kojima se stanovnici te države zacijelo suočavaju. Roman je podijeljen na dva dijela: prvi dio priča o odrastanju glavnog lika Pak Jun Doa u sirotištu i njegovoj službi državi, a na kraju tog dijela knjige on završava u zatvoru zbog nepoznatih razloga. Drugi dio knjige uvodi trećeg pripovjedača nepoznatog imena, koji privodi nacionalnog heroja generala Gaa u zarobljeništvo i ispituje ga. Za to vrijeme Jun Do upoznaje i sprijateljuje se s Gaovom ženom, glumicom Sun-moon te uskoro dobiva od Dragog Vođe novi zadatak. Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje polako se povećavaju s razvojem nuklearnog oružja i zarobljavanja američke građanke koja brodom plovi oko svijeta. Kad američka delegacija stigne u Pyongyang Jun Do odlučuje provesti svoj dugo planirani naum te slijedi uzbudljivi rasplet.

U kategoriji drame pobjednikom je proglašen Ayad Akhtar, pisac pakistanskog podrijetla rođen u New Yorku 1970. Njegova drama Disgraced prikazuje bolno suočavanje uspješnog korporativnog pravnika sa svojim muslimanskim podrijetlom koje je godinama prikrivao i izbjegavao . Akhtar je diplomirao na sveučilištu Brown, a nakon nekoliko godina provedenih u Italiji magistrirao je na sveučilištu Columbia. Glumio je u nekoliko filmova i piše tekstove koji se izvode u brojnim kazalištima. Njegova Pulitzerom ovjenčana  drama premijerno je izvedena u siječnju 2012. i ušla je u stalnu postavu u Lincoln centru u New Yorku u listopadu. Iste godine objavljen mu je prvi roman American Dervish, a trenutno radi na drugom romanu.

Fredrik Logevall nagrađen je na području literature američke povijesti za knjigu Embers of War: The Fall of an Empire and Making of America’s Vietnam. Logevall je švedsko-američki povjesničar i nastavnik na sveučilištu Cornell, specijaliziran je za vanjsku politiku SAD-a i Vijetnamski rat. Njegova knjiga istražuje uzroke i posljedice slabljenja francuske kolonijalne sile i preuzimanje njenih područja od strane Amerike te kako je to sve dovelo do krvavog rata.

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Za autobiografiju ili biografiju nagrađen je Tom Reiss, američki pisac i novinar iz New Yorka rođen 1964. Diplomirao je na Harvardu i nastavio specijalizaciju na području kreativnog pisanja na sveučilištu Houston. Pulitzer mu je uručen za biografiju The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo o generalu Thomasu-Alexandru Dumasu, sinu normanskog markiza i ropkinje s Haitija. Dumas je bio najviše pozicionirana figura crne rase u vojsci do generala Colina Powella dvjesto godina kasnije. Njegova figura marginalizirana je i skoro zaboravljena pored njegovog mnogo poznatijeg sina, pisca poznatih romana iz 19.st.

Američka pjesnikinja Sharon Olds Pulitzera je zaslužila zbirkom pjesama Stag’s Leap. Olds je rođena 1942. u San Franciscu i trenutno predaje kreativno pisanje na sveučilištu New York. Za svoju poeziju primila je brojne nagrade, uključujući i onu američkih književnih kritičara. Zbirku pjesama za koju je nagrađena Pulitzerom mnogi su opisali kao otvorenu i nekolebljivu, a potaknuta je autoričinom rastavom te izražava tugu, ljubav i granice samospoznaje.
Foto: facebook.com/poetsharonolds

Foto: facebook.com/poetsharonolds

Za knjigu s područja ne-fikcije nagrađen je Gilbert King, pisac koji također živi u New Yorku i piše za New York Times i Washington Post. Njegova knjiga Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America bavi se rasnom diskriminacijom u floridskom gradiću Groveu godine 1949., kada su četvorica crnih muškaraca krivo osuđena za silovanje i ubojstvo na osnovi rasnih predrasuda.

(Visited 198 times, 1 visits today)

Komentari