Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Doctor Who: Najdugovječnija SF serija slavi 50 godina postojanja

23.11.2013. Paula Bračko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Godina je 1963. Još će dosta vremena proći prije nego čovjek uopće stupi na Mjesec, a kamoli malo detaljnije počne istraživati udaljene galaksije. Rusi i Ameri se nadmeću u tome i usta su im puna njihovih naprednih svemirskih programa u koje ulažu veliku lovu. S druge strane, Britancima je super. Možda zato što je cijela nacija postigla katarzu stupanjem Beatlesa na glazbenu scenu, a možda i zato što su lovu za istraživanje svemira uložili u nešto drugo – seriju u vanzemaljcima.

Neobična ideja – Odlična ideja

Priča ide ovako: BBC je zamolio nekolicinu ljudi – koji su kasnije postali žive legende jer su pokrenuli ovu seriju – da osmisli edukacijski program za djecu i mlade kroz koji bi mogli učiti o znanosti i povijesti, ali na zanimljiv i drugačiji način. I tako su Sydney Newman, Donald Wilson i C.E. Webber sjeli i popričali te se negdje, vjerojatno nakon treće pive, rodila ideja o stotinama godina starom izvanzemaljcu koji putuje kroz prostor i vrijeme te usput doživljava razne avanture i upoznaje brojne ljude, životinje i svemirce. Ideja je bila riskantna i mnogi su na to sumnjičavo podizali obrve, a i dan danas, kad je serija na vrhuncu popularnosti, teško da ćete izbjeći zbunjenost sugovornika kad im objašnjavate radnju serije ako dosad nisu bili s njom upoznati.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Međutim, rizik se isplatio. U doba kad je televizija još uvijek bila crno-bijela, ideja o modernoj znanstveno-fantastičnoj seriji namijenjenoj mlađoj publici zaintrigirala je čitavu Britaniju te je uskoro cijeli Otok pričao o tome. Priča se vrti oko tajanstvenog muškarca koji je ustvari Time Lord s planeta Gallifrey i putuje po svemiru u plavoj kutiji odnosno svom svemirskom brodu naziva TARDIS (Time And Relative Dimensions In Space). Muškarac je izuzetno inteligentan i ekscentričan, a predstavlja se kao – Doctor. Budući da svi likovi redovito na tu izjavu postavljaju pitanje Doctor who?, odlučeno je da i sama serija bude tako nazvana. Kad je 1966. godine glavni glumac William Hartnell, odlučio napustiti seriju, producenti su morali pronaći način da riješe taj problem. Hartnell je bio odlučan u svom odlasku i nikakav honorar ga nije mogao zadržati. Međutim, BBC nije želio odustati od serije koja je stekla velik broj obožavatelja i postala svakodnevnica u kućanstvima. Zato je osmišljen proces regeneracije – Doctor kao pripadnik stare civilizacije Time Lordova može u potpunosti promijeniti svoj izgled i na taj način izbjegnuti smrt. Još jednom, neobična ideja se pokazala izuzetno uspješnom jer je omogućila producentima da samo promijene glavnog glumca, a zadrže koncept serije.

Pola stoljeća lutanja po vremenu i prostoru

U pedeset godina postojanja, koliko serija ove godine slavi, snimljeno je preko trideset sezona i promijenjeno je deset glavnih glumaca. Matt Smith, koji trenutno utjelovljuje jedanaestu inkarnaciju Doctora, najavio je svoj odlazak krajem ove godine dok je još u kolovozu objavljeno da će ga naslijediti glumac Peter Capaldi. U tih pedeset godina trajanja serije, puno se toga promijenilo. Doctor Who je ušao u popularnu kulturu i postao nezaobilazan među obožavateljima znanstvene fantastike. Figurice likova iz serije, igračke TARDIS-a i soničnog odvijača (naprave koja Doctoru pomaže u naizgled bezizlaznim situacijama) apsolutni su hit i na njima se godišnje zaradi velika lova. Također, u Velikoj Britaniji postoji izreka da će se svaki britanski glumac i glumica barem jednom u svojoj karijeri pojaviti u toj seriji. Logično, glumac koji dobije priliku utjeloviti Doctora istog trena postaje najpoznatija ličnost u državi i zagarantirano mu je da će ga doživotno povezivati s tom ulogom. Doctor Who je osim nacionalnog simbola postao i nacionalni ponos. Baš poput čaja, crvenih busova, bobby policajaca i London Eyea, serija je jednako prepoznatljiva kao izvorni britanski proizvod u cijelome svijetu.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Neki od Doctorovih neprijatelja, poput Daleka, Cybermena ili Mastera, i sami su dosegli kultni status te su uvijek rado viđeni i na konvencijama poput Comic Cona. Isto vrijedi i za Doctorove suputnike odnosno suputnice budući da se uglavnom radi o ženskim likovima. Doctor, kao stotinama godina star vanzemaljac, ne voli putovati sam i u pravilu uvijek pored sebe u TARDIS-u ima barem još jednu osobu. Najčešće su to bile mlade djevojke sa Zemlje koje predstavljaju običnog čovjeka s kojim se gledatelji poistovjećuju. Glumice koje su utjelovile te likove suputnica i same su doživjele slavu, baš poput svojih kolega koji su imali glavnu ulogu u seriji. Neke od njih imaju i kultni status: recimo Elizabeth Sladen kao Sarah Jane Smith je nebrojeno puta izglasana kao omiljena Doctorova suputnica, a dobila je i svoj spin-off. Osim nje, Doctor Who je imao još jedan uspješan spin-off zvan Torchwood. Ta je serija bila namijenjena nešto starijoj publici i u pravilu se prikazivala u kasnijim noćnim satima zbog eksplicitnih scena nasilja i golotinje.

Budući da je i službeno ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija SF serija i time samo potvrdila svoj status, značaj i utjecaj unutar tog žanra, serija Doctor Who dobila je i svoj specijal povodom pedesete obljetnice postojanja. Radi se o posebnoj epizodi u trajanju od sedamdeset i pet minuta, snimljenoj u 3D tehnologiji, koja će se istovremeno prikazivati u cijelome svijetu na svim BBC-jevim programima, a u određenim zemljama i u kinodvoranama. Drugim riječima, 76 svjetskih zemalja danas, 23. studenog 2013. uživat će u jedinstvenom iskustvu da zajedno s ostalim obožavateljima kultne serije podijeli takvo iskustvo  i sudjeluje u stvaranju povijesti. Specijal The Day of the Doctor počinje u 19:50 po britanskom vremenu, odnosno 20:50 sati u našoj vremenskoj zoni pa se nemojte zaboraviti pridružiti najvećem međunarodnom whovianskom tulumu ikad.

(Visited 250 times, 4 visits today)

Komentari