Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Doku-formans Montažstroja “Ljubav i ekonomija” u Art-kinu

25.09.2017. Ziher.hrFoto: Art-kino.org/press

U srijedu, 27. rujna s početkom u 20 sati u Art-kino stiže Montažstroj sa svojim dokumentarnim performansom humanitarnog karaktera – “Ljubav i ekonomija”.

Multimedijalno putovanje pod motom “Debatom o pobačaju za siromašnu djecu!” dio je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Cilj je projekta ukazati na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja u našem društvu, te upozoriti da će restrikcije prava na pobačaj najviše pogoditi socijalno ugrožene žene i obitelji u Hrvatskoj.

Kako je izgledala povijest regulacije pobačaja na našim prostorima? Naratorica vodi publiku na povijesno putovanje uz pomoć virtualne građe koja se projicira na platno. Hrvatski liječnici 20-ih godina traže legalizaciju pobačaja iz socijalnih razloga – sve do 1978. godine, kada se u Hrvatskoj donosi zakon o legalnom pobačaju koji vrijedi i danas. Uz multimedijalnu povijesnu analizu, glazbene songove, isječke iz igranih i edukativnih filmova o pobačaju, dokumentarni performans «Ljubav i ekonomija» naglašava socio-ekonomsku uvjetovanost prekida trudnoće.

Režiju, koncept i umjetničko vodstvo potpisuje Borut Šeparović. dramaturgiju Nataša Mihoci, autor animacija je Konrad Mulvaj, dok je u ulozi naratorice Jelena Berković. U programu u Rijeci sudjeluju i Dalida Rittossa – pravnica docentica na katedri za Kazneno pravo, Pravni fakultet u Rijeci, Lidija Matošević – teologinja, profesorica na Centru za protestantsku teologiju Sveučilišta u Zagrebu i Zoran Grozdanov u ulozi moderatora -predsjednik udruge Centar za kulturu dijaloga.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) te preuzeti najkasnije 30 minuta prije najavljenog početka programa ili kupiti putem platforme Ulaznice.hr. Prihodi od ulaznica bit će uplaćeni za razvoj programa «Moje mjesto pod suncem» udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge «Šarolija».

(Visited 26 times, 1 visits today)

Komentari