Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Film

Doku-formans Montažstroja “Ljubav i ekonomija” u Art-kinu

25.09.2017. Ziher.hrFoto: Art-kino.org/press

U srijedu, 27. rujna s početkom u 20 sati u Art-kino stiže Montažstroj sa svojim dokumentarnim performansom humanitarnog karaktera – “Ljubav i ekonomija”.

Multimedijalno putovanje pod motom “Debatom o pobačaju za siromašnu djecu!” dio je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Cilj je projekta ukazati na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja u našem društvu, te upozoriti da će restrikcije prava na pobačaj najviše pogoditi socijalno ugrožene žene i obitelji u Hrvatskoj.

Kako je izgledala povijest regulacije pobačaja na našim prostorima? Naratorica vodi publiku na povijesno putovanje uz pomoć virtualne građe koja se projicira na platno. Hrvatski liječnici 20-ih godina traže legalizaciju pobačaja iz socijalnih razloga – sve do 1978. godine, kada se u Hrvatskoj donosi zakon o legalnom pobačaju koji vrijedi i danas. Uz multimedijalnu povijesnu analizu, glazbene songove, isječke iz igranih i edukativnih filmova o pobačaju, dokumentarni performans «Ljubav i ekonomija» naglašava socio-ekonomsku uvjetovanost prekida trudnoće.

Režiju, koncept i umjetničko vodstvo potpisuje Borut Šeparović. dramaturgiju Nataša Mihoci, autor animacija je Konrad Mulvaj, dok je u ulozi naratorice Jelena Berković. U programu u Rijeci sudjeluju i Dalida Rittossa – pravnica docentica na katedri za Kazneno pravo, Pravni fakultet u Rijeci, Lidija Matošević – teologinja, profesorica na Centru za protestantsku teologiju Sveučilišta u Zagrebu i Zoran Grozdanov u ulozi moderatora -predsjednik udruge Centar za kulturu dijaloga.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) te preuzeti najkasnije 30 minuta prije najavljenog početka programa ili kupiti putem platforme Ulaznice.hr. Prihodi od ulaznica bit će uplaćeni za razvoj programa «Moje mjesto pod suncem» udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge «Šarolija».

(Visited 30 times, 1 visits today)

Komentari