Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Film

Dokukino KIC i Centar za mirovne studije obilježavaju Međunarodni dan migranata

17.12.2014. Ziher.hr
foto: press

foto: press

U četvrtak, 18. prosinca Dokukino KIC u suradnji s Centrom za mirovne studije obilježava Međunarodni dana migranata pa u 17h imate priliku pogledati dva dokumentarna filma: Čistači – priča o krajnje desnoj stranci Zlatna zora koja je trenutno jedna od najekstremnijih stranaka u Grčkoj, ali i u Europskom parlamentu te kratki dokumentarac Restartove produkcije o hrvatskim azilantima – I’m nobody. Nakon filma možete ostati na raspravi „Posljedice tvrđave Europe: iregularne migracije na udaru Schengena“.
Jaka ekonomska kriza i visoka nezaposlenost navela je sve veći broj grčkih glasača da riješenje svoje situacije vide u neonacističkim političkim idejama. Krajnje desna stranka Zlatna zora, često povezivana s neonacizmom i veličanjem Hitlera, krivca za situaciju u zemlji pronašla je u brojnim imigrantima. Film Čistači djelo je studenta Konstantinosa Georgousisa koji je mjesec dana proveo na ulicama Atene prateći predizbornu kampanju članova Zlatne zore. Nekoliko sati nakon prikazivanja dokumentarca u medijima, grčka je policija pokrenula istragu na temelju ozbiljnih rasističkih ispada članova stranke. Film je na Sarajevo Film Festivalu osvojio posebnu nagradu žiriju, a zagrebačka će publika ovaj politički dokumentarac imati priliku pogledati u četvrtak 18.12. u 17 sati.

foto: press

foto: press

U pitanje migranata prije samih Čistača, uvest će nas petnaestominutni film Restartove produkcije naziva I’m nobody. Ovo je dokumentarac o napuštanju doma i domovine iz straha za vlastiti život, a kroz svoje osobne priče vode nas zagrebački azilanti u režiji Barbare Matejčić i Nine Urumov.
Nakon filmskih projekcija slijedi rasprava na temu Posljedice tvrđave Europe: iregularne migracije na udaru Schengena, a o njoj će govoriti novinarke koje prate tematiku migracija, migranti te Centar za mirovne studije.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Komentari