Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Dokukino KIC: Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj?

26.11.2014. Ziher.hr
foto: press

foto: press

Kantautor, glazbenik, društveni aktivist, performer – sve to i mnogo više opisuje lik i djelo slovenskog slobodnog umjetnika Marka Brecelja. / Priča o njegovu životu i karijeri napokon je dobila zasluženih pet minuta na velikome platnu u filmu Janeza Burgera – „Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj?”/ Film pogledajte u četvrtak, subotu i nedjelju u Dokukinu KIC.//

Marko Brecelj svoju je regionalnu popularnost stekao 70-tih i 80- tih godina svirajući u legendarnom bendu Buldožer. Duhoviti tekstovi praćeni divljim rock ritmom obilježili su eru Novog vala dok je album „Pljuni istini u oči“ Brecelju donio titulu jednog od prominentnih vokala jugoslavenske rock scene. Nakon glazbene karijere, Marko se posvetio društvenom aktivizmu te kao „meki terorist“ svojim performansima dokazuje kako mu ni danas, u 63. godini, ne manjka žara i energije. Film Janeza Burgera „Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj“ ovog slovenskog umjetnika opisuje kao pjesnika života, underground genijalca te borca za zdrav razum. Redatelj je arhivskim snimkama najbitnijih trenutaka Breceljove karijere te osvrtima njegovih uglednih štovatelja ocrtao i društveno – povijesni karakter njegova rada. Na Festivalu slovenskog filma 2013., film je nagrađen Vesnom za najbolji dokumentarni film i najbolju montažu, a prilika da ga pogledate pruža vam se ovaj tjedan u Dokukinu KIC od četvrtka 27.11. do nedjelje 30.11.
Do kraja tjedna osim filma „Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj“ prikazujemo i glazbeni dokumentarac „Journey to Jah“ redatelja Noël Dernesch i Moritz Springer koji su sedam godina proveli prateći dva jedinstvena reggae umjetnika – Nijemca Gentlemana i Talijana Alborosiea – u njihovoj potrazi za autentičnošću daleko od zapadnjačkih potrošačkih društava u zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, Jamajci.

TERMINI:
ČETVRTAK 27.11. 21.00 – Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj?
PETAK 28.11. 21.00 – Journey to Jah
SUBOTA 29.11. 19:00 – Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj?
SUBOTA 29.11. 21:00 – Journey to Jah
NEDJELJA 30.11. 19:00 – Journey to Jah
NEDJELJA 30.11. 21:00 – Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj?

 

(Visited 167 times, 1 visits today)

Komentari