Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Dokukutak: Hrabrost od koje zastaje dah (“Meru”, J. Chin, E. Chai Vasarhelyi)

19.12.2015. Tin BačunFoto: facebook.com/MeruFilm

Dobitnik ovogodišnje nagrade publike na Sundance film festivalu, Meru, inspirativan je i prekrasan dokumentarni film Jimmyja China i Elizabeth Chai Vasarhelyi. Film prati uspone, padove i napore najboljeg svjetskog alpinističkog tria dok se pokušavaju uspeti na, dotad neosvojiv, vrh Himalaje.

Planina Meru (po budističkim legendama centar svijeta) ima tri vrha – južni (6660 m), sjeverni (6450 m) i centralni (6310 m). Shark’s Fin, ruta prema centralnom vrhu koju trio pokušava osvojiti, poznata je među alpinistima po svojoj notornoj reputaciji jedne od najtežih ruta u svijetu. Za razliku od Everesta zahtijeva tešku i raznovrsniju opremu bez pomoći šerpe (tegljača, ne lonca). Iako je uspon pokušan već nekolicinu puta, svi su napori bili uzaludni.

Foto: facebook.com/MeruFilm

Foto: facebook.com/MeruFilm

Trio čine Conrad Anker, Jimmy Chin i Renan Ozturk. Vođa je, neupitno, Conrad Anker – jedan od najeminentnijih penjača, no svijetu možda najpoznatiji po otkriću tijela Georgea Leigha Malloryja. Jimmy Chin trenutačni je njegov penjački partner, inače zaslužan za većinu snimaka i slika s uspona. Treći je član Ozturk – nov ekipi (što predstavlja tenzije u kontekstu povjerenja kada visiš na šest tisuća metara), ali perspektivan i talentiran mladi alpinist. Gledatelj se često naježi dok Anker, Chin i Ozturk testiraju limite svojih tijela i riskiraju vlastite živote. Autor Into Thin Air Jon Krakauer narator je većeg dijela filma i upoznaje nas s činjenicama koje nas dalje involviraju u samu priču.

Kako se može očekivati, Meru je vizualno zadivljujuć. Najvećim je dijelom sniman s DSLR-om (5D MkII) i Panasonicom TM900. Zanimljivost su već spomenute zasluge China koji je snimio prekrasne kadrove tijekom uspona.

Foto: facebook.com/MeruFilm

Foto: facebook.com/MeruFilm

Za glazbu, koja je u dobrom dijelu odlična, zaslužan je J. Ralph (Man on Wire, Chasing Ice). No možda je upravo glazba jedina zamjerka filmu – u određenim momentima je nepotrebna, a poglavito u zadnjem segmentu te ne odgovara samoj odjavnoj špici.

Meru nije samo priča o „nemogućem usponu“. Priča je to o hrabrosti, prijateljstvu, povjerenju i možda najbitnije – drugoj, mračnoj strani ekstremnog sporta i njegovih posljedica. Ovo nije Point Break niti tipičan alpinistički film – Meru je pravo osvježenje. Dok je istovremeno napet, motivirajuć i oduzima dah, isto tako zalazi u psihološki aspekt sporta, emocije penjača i neizbježno koketiranje sa smrću što ga čini iznimno zanimljivim ne samo za ljude koji su upućeni u alpinizam već za širok spektar gledatelja i moguće buduće Stipe Božiće.

(Visited 725 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(12 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari