Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Dokukutak: Hrabrost od koje zastaje dah (“Meru”, J. Chin, E. Chai Vasarhelyi)

19.12.2015. Tin BačunFoto: facebook.com/MeruFilm

Dobitnik ovogodišnje nagrade publike na Sundance film festivalu, Meru, inspirativan je i prekrasan dokumentarni film Jimmyja China i Elizabeth Chai Vasarhelyi. Film prati uspone, padove i napore najboljeg svjetskog alpinističkog tria dok se pokušavaju uspeti na, dotad neosvojiv, vrh Himalaje.

Planina Meru (po budističkim legendama centar svijeta) ima tri vrha – južni (6660 m), sjeverni (6450 m) i centralni (6310 m). Shark’s Fin, ruta prema centralnom vrhu koju trio pokušava osvojiti, poznata je među alpinistima po svojoj notornoj reputaciji jedne od najtežih ruta u svijetu. Za razliku od Everesta zahtijeva tešku i raznovrsniju opremu bez pomoći šerpe (tegljača, ne lonca). Iako je uspon pokušan već nekolicinu puta, svi su napori bili uzaludni.

Foto: facebook.com/MeruFilm

Foto: facebook.com/MeruFilm

Trio čine Conrad Anker, Jimmy Chin i Renan Ozturk. Vođa je, neupitno, Conrad Anker – jedan od najeminentnijih penjača, no svijetu možda najpoznatiji po otkriću tijela Georgea Leigha Malloryja. Jimmy Chin trenutačni je njegov penjački partner, inače zaslužan za većinu snimaka i slika s uspona. Treći je član Ozturk – nov ekipi (što predstavlja tenzije u kontekstu povjerenja kada visiš na šest tisuća metara), ali perspektivan i talentiran mladi alpinist. Gledatelj se često naježi dok Anker, Chin i Ozturk testiraju limite svojih tijela i riskiraju vlastite živote. Autor Into Thin Air Jon Krakauer narator je većeg dijela filma i upoznaje nas s činjenicama koje nas dalje involviraju u samu priču.

Kako se može očekivati, Meru je vizualno zadivljujuć. Najvećim je dijelom sniman s DSLR-om (5D MkII) i Panasonicom TM900. Zanimljivost su već spomenute zasluge China koji je snimio prekrasne kadrove tijekom uspona.

Foto: facebook.com/MeruFilm

Foto: facebook.com/MeruFilm

Za glazbu, koja je u dobrom dijelu odlična, zaslužan je J. Ralph (Man on Wire, Chasing Ice). No možda je upravo glazba jedina zamjerka filmu – u određenim momentima je nepotrebna, a poglavito u zadnjem segmentu te ne odgovara samoj odjavnoj špici.

Meru nije samo priča o „nemogućem usponu“. Priča je to o hrabrosti, prijateljstvu, povjerenju i možda najbitnije – drugoj, mračnoj strani ekstremnog sporta i njegovih posljedica. Ovo nije Point Break niti tipičan alpinistički film – Meru je pravo osvježenje. Dok je istovremeno napet, motivirajuć i oduzima dah, isto tako zalazi u psihološki aspekt sporta, emocije penjača i neizbježno koketiranje sa smrću što ga čini iznimno zanimljivim ne samo za ljude koji su upućeni u alpinizam već za širok spektar gledatelja i moguće buduće Stipe Božiće.

Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 3.400 out of 5)

Komentari