Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Dokukutak: Najbolji nikad snimljeni film (“Jodorowsky’s Dune”, F.Pavich)

19.03.2016. Tin BačunFoto: facebook.com/jodorowskysdune
Vrijeme čitanja: 2 minute

Magični filmski svijet Alejandra Jodorowskog pružio nam je fantastična ostvarenja poput El Topa, Svete planine ili Svete krvi. 1970-ih okupio je najveća umjetnička imena u cilju stvaranja onog što danas nazivamo „najboljim filmom koji nikad nije snimljen“, ekranizacije Herbertove Dine. Jodorowsky’s Dune, dokumentarni film Franka Pavicha, upravo je retrospektivno ispričan making-of. Njegova se narativna struktura maksimalno oslanja na intervjue sa samim Jodorowskim, kao i dobrim dijelom ekipe koju je okupio, uključujući imena poput Moebiusa, Michela Seydouxa, Richarda Stanleya, ali i višestruko nagrađivanog redatelja čiji je „duhovni vođa“ upravo Jodorowsky – Nicolasa Windinga Refna.

Nakon uvoda, film nas vraća u 1962. godinu i od tamo kronološki razlaže filmografiju (možemo vidjeti isječke filmova) i sam put Jodorowskog prije Dunea. Iz nekoliko perspektiva govori o tome kako je došlo do ideje za film, kako je tekla predprodukcija te nam prikazuje nesnimljene scene putem transmedijalnih elemenata, uključujući crteže, animacije, glazbu koja je trebala poslužiti kao soundtrack (Magma, Pink Floyd), ali i prikazom knjige snimanja za djelo koje je „moglo promijeniti SF zauvijek“.

Foto: facebook.com/jodorowskysdune

Foto: facebook.com/jodorowskysdune

Izrazito zabavne priče o tome kako je Jodorowsky skupljao svoj „all-star“ team, svoje „duhovne ratnike“ isprepletene su s problemima produkcije na koje je film u fazi pretprodukcije prečesto nailazio. Bez obzira na to koliko je truda i vremena uloženo u film koji nikad nije ugledao svjetlo dana, Jodorowsky’s Dune prožet je toplim, pozitivnim tonom koji stvara Jodorowskova potpuna opsesija i euforija  kada priča o procesu stvaranja ekranizacije popularnog romana.

Nakon što se shvatilo da film neće moći biti snimljen, spomenuta „all-star“ ekipa ostvarila je zavidne karijere, uključujući Dana O’Bannona, H.R. Gigera, Chrisa Fossa (Alien), Jeana Girauda… Također, dokumentarac polazi od premise kako je upravo Dune bio inspiracija za kasnija velika SF djela, pa tako u posljednjim sekvencama jukstapozicionira storyboard Jodorowskog sa scenama spomenutih djela kao što su Star Wars, Terminator, Flash Gordon, Raiders of the Lost Ark i Prometheus. Pred sam kraj filma, filmski kritičar govori kako je Dune film koji možda nikada nije snimljen, ali ima otiske prstiju na nebrojeno mnogo filmova.

Foto: facebook.com/jodorowskysdune

Foto: facebook.com/jodorowskysdune

Franku Pavichu najbitnije je bilo gledatelju ispričati priču i prenijeti emocije koje se vežu za projekt Dunea pa tako preferira supstancu nad formom, što možemo primijetiti u čestim skokovima u kadru tijekom intervjua, no to nimalo ne utječe na sam film.

Dune, iako nikad snimljen, film je koji je utjecao na filmsku industriju, koji je mogao promijeniti SF kao žanr, i najbitnije, koji i dan danas inspirira. Jodorowsky’s Dune fenomenalan je dokumentarac koji ne samo da će vas upoznati s izrazito zanimljivim pričama o projektu, već će vas ostaviti s dozom optimizma, potaknuti vas da slijedite svoje snove i ispuniti stvarateljskom snagom.

(Visited 178 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari