Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Dokukutak: Kad institucije zataje (“Last Day of Freedom”, D.H. Jones & N. Talisman)

27.08.2016. Marija VukšićFoto: www.facebook.com/livingcondition/

Last Day of Freedom (2015) u potpunosti je animirani kratkometražni dokumentarac u crno-bijeloj tehnici s ponekim instancama boje. Tehnika animacije prati metalno stanje protagonista priče Mannyja Pina Babbita te je mjestimice vrlo jasna i jednostavna s čistim linijama, a ponekad je u potpunosti kaotična i apstraktna te izražava osjećaj više nego konkretan trenutak u priči. Manny je kao dijete doživio prometnu nesreću u kojoj je pretrpio oštećenje mozga. Zbog školskog programa koji nije bio prilagođen osobi s potrebama poput njegovih, nikad nije uspio završiti školu te se sa 17 godina prijavio u vojsku. Dva je puta služio u Vijetnamu nakon čega je obolio od PTSP-a no umjesto PTSP-a dijagnosticirana mu je šizofrenija te je veliki dio svoga života proveo u umobolnici ili na ulici kao beskućnik. Njegova priča završava smrtnom kaznom nakon što ga je brat, uz mnogo premišljanja i osobnih dilema, prijavio policiji zbog ubojstva koje je Manny počinio.

Iako je Manny protagonist, njegov je brat Bill jedini narator i vodi nas kroz razvoj radnje. Billovo strastveno prepričavanje uvlači gledatelja u priču te polako otkriva neke od najvećih problema u Americi sadašnjice. Primarno odnos prema vojnim veteranima, slab obrazovni sustav, institucionalizirani rasizam i nedovoljna mentalna skrb. Tek su nedavno američki mediji počeli pisati o velikom broju vojnih veterana koji su nakon povratka iz rata završili na ulici, što je poprilično ironično za zemlju koja se upravo ponosi svojim vojnim (ne)uspjesima.

No Mannyjeva priča veća je od priče o veteranima, cijeli je dokumentarac posvećen zatajenju institucija u koje bismo trebali vjerovati. Od obrazovnog sustava, preko vojske u koju bježe mnogi koji se ne mogu uklopiti u obrazovni sustav, do suda na kojem je porota sastavljena od isključivo bijelaca zaključila da je Manny samo još jedan Afroamerikanac koji nije vrijedan spašavanja. Sudski proces popraćen je mnogim scenama papirologije, žigova, potpisivanja i premetanja raznih dokumenata kojima je namjera naglasiti dehumanizaciju tog postupka. Mannyjev brat Bill koji je podržavao smrtnu kaznu nakon što je uvedena tako je na okrutan način spoznao i njezina ograničenja i mane jer plan mu nipošto nije bio rođenog brata osuditi na smrt. Tako je i Mannyja i Billa u konačnici izdala institucija iznad svih institucija, a to je sama država.

Ovaj animirani dokumentarac sastoji se od 32,000 zasebnih crteža, a redateljice Dee Hibbert-Jones i Nomi Talisman dovršavale su ga četiri godine te je 2016. godine Last Day of Freedom zasluženo nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarca.

Komentari