Istaknuto
18.06.2017.

Ako tijekom ljeta ostanete u Zagrebu, ili ga pak namjeravate posjetiti, zasigurno se nećete dosađivati. Istražili smo koji vas sve koncerti, predstave, radionice i festivali očekuju u hrvatskoj metropoli narednih tjedana, a nudi se sve - od klasične glazbe do suvremene umjetnosti.

15.06.2017.

Vrijeme je da saznate sve važne informacije vezane uz ovogodišnji festival, od popisa stageova i rasporeda nastupa do prijevoza i dodatnih festivalskih sadržaja. Čak i ako ste redoviti posjetitelj INmusica, festival je ove godine uveo neke novitete.

Film

Dokumentarne priče od podzemlja do Marsa u Dokukinu KIC

24.11.2016. Ziher.hrFoto: Press/Dokukino KIC

Nakon uspješnog mockumentarnog programa u sklopu Zagreb Film Festivala, Dokukino KIC kreće u potragu za najzanimljivijim pričama ljudi koji su svoje prebivalište pronašli na neuobičajenim mjestima. Od petka 25.11. pogledajte dva dokumentarca čiji protagonisti dane provode u pustinji, kanalizaciji, napuštenoj zgradi pa čak i na Marsu. Nagrađeni film ZagrebDoxa Iznad i ispod te najbolji slovenski film 2015. Dom pogledajte na adresi Preradovićeva 5!

Rick i Cindy žive u kanalizacijskim tunelima Las Vegasa, Dave šalje poruke Bogu iz svog skloništa u pustinji, a April se u svemirskom odijelu svaki dan priprema za život na Marsu. Jesu li poludjeli ili imaju dobar razlog zašto su udoban krevet zamijenili hladnom zemljom, a krov nad glavom, otvorenim nebom? Možda ovakav dom nikada nisu sanjali, ali način na koji žive za njih je bolji od onoga od čega su zapravo pobjegli.

Izgubljene duše koje su životne okolnosti odgurnule na marginu društva povezuju nagrađivani film Iznad i ispod, prošlogodišnjeg dobitnika Malog pečata ZagrebDoxa za najboljeg autora do 35 godina, i doks Dom koji je na prošlogodišnjem Festivalu slovenskog filma uz Vesnu za najbolji dokumentarac osvojio i nagradu publike koja je prepoznala važnost problematike bosanske radne snage u Sloveniji.

Dok Iznad i ispod donosi zanimljiv socijalni portret Amerike, Dom će otvoriti dobro nam poznate rane privatizacije u zemljama bivše Jugoslavije. Napuštenu peterokatnicu nitko od njezinih devetnaest stanovnika ne naziva domom. Ni radnici građevinske tvrtke Vegrad koja je u stečaju od 2010. ni maloljetne djevojke iz problematičnih obitelji. Još uvijek u nadi da će im država vratiti zaostale plaće u visini od nekoliko tisuća eura i da će ponovno živjeti sa svojim obiteljima, stanovnici napuštenu zgradu u Ljubljani ne žele prihvatiti kao svoju sudbinu.

TERMINI:

25.11. petak: DOM – 21:00

26.11. subota: DOM – 18:00; IZNAD I ISPOD – 21:30

27.11. nedjelja: IZNAD I ISPOD – 21:00

28.11. ponedjeljak: IZNAD I ISPOD – 21:00

Cijena ulaznica 22 kune

Komentari