Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Vizart

Dóra Pernyész za Sketchbook Station: Ilustracije iz dječjih snova

19.04.2017. Ziher.hrFoto: Marija Lovrić

Na svom proputovanju Europom umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma zaronila je u svijet dječje ilustracije u mađarskom gradu Szombathelyu.

Dóra Pernyész rođena je 1991. godine u Szombathelyu gdje je diplomirala grafički dizajn na Zapadnomađarskom sveučilištu, a danas radi kao freelancer. Od 2013. godine do danas izlagala je na mnogim bijenalnim izložbama grafičkog dizajna, te osvojila priznanja i nagrade uključujući i prvu nagradu na Nacionalnoj konferenciji studenata umjetnosti 2015. godine.

Dóra se od malena voljela likovno izražavati, što su njezini roditelji bezuvjetno podržavali vodeći ju na mnoge umjetničke tečajeve i radionice. Danas Dóra poseban afinitet gaji prema dječjoj ilustraciji s ciljem oplemenjivanja i obogaćivanja vizualnog svijeta najmlađih. U svom radu, uz brojne ilustratore dječjih knjiga, Dóra je posebno inspirirana Jánosom Kassom čiji rad poima dinamičnim i stimulativnim vizualnim okidačem za kreativno promišljanje.

Foto: Dóra Pernyész

Svoj umjetnički svijet Dóra opisuje kao svijet prepun detalja, posebnih perspektiva i gledišta, te raznovrsnih interpretacija različitih situacija. Cilj njezinih radova je usporiti današnji tempo života i nagnati ljude da stanu i promisle nad njezinim ilustracijama i tekstom ili pjesmom koju slike vizualno nadopunjuju.

Crtežu prethodi razrada jasne ideje, a stvaralački proces započinje skicom koja pomaže umjetnici da pronađe najbolju kompoziciju i perspektivu za ilustraciju željene teme. U svom radu Dóra najčešće koristi akril i pastelne krede koje joj omogućavaju stvaranje bujnog imaginarnog svijeta prepunog zanimljivih detalja. Tijekom rada izmjenjuje se početni entuzijazam, znatiželja i strpljivost s umorom, gubitkom strpljenja i povremenom ljutnjom koja rezultira odlučnošću da je sljedeći dan idealno vrijeme za novi početak.

Foto: Dóra Pernyész

U svom radu za Sketchbook Station Dóra Pernyész htjela je ilustrirati svima dobro poznatu priču, te je odabrala knjigu engleskog književnika Charlesa Lutwidgea Dodgsona Alisa u zemlji čudesa. Dóra je kao dijete obožavala ovu maštovitu knjigu o doživljajima djevojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima, te je došla na ideju da cijelu priču sumira u jedan crtež. Često sanjamo nešto što smo doživjeli tijekom dana ili vidjeli prije spavanja, pa je Dóra Alisu smjestila na crno-bijeli tepih gdje se igra s kartama i sa svojim zecom, a prije nego li je zaspala, Alisa je pročitala jednu zanimljivu priču. Poruku Dórinog rada možemo interpretirati kao sliku koja je samo san – polazište, a naša mašta je ta koja nas može odvesti bilo kuda.

Pitamo vas jeste li zadržali dijete u sebi? Dopuštate li si sanjarenje u odraslom životu prepunom odgovornosti i obaveza? Ako je vaš odgovor potvrdan, gdje vas mašta najčešće odvede?

S radom Dóre Pernyész možete se opširnije upoznati putem njezine web stranice.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Komentari