Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Dragi Mickey Mouse, sretan ti 86. rođendan!

18.11.2014. Lucija CuravićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: /www.facebook.com/MickeyMouse

Foto: /www.facebook.com/MickeyMouse

Mickey Mouse, najpoznatiji miš na svijetu, danas slavi 86. rođendan. Zanimljivo je da je Walt Disney morao dobiti otkaz da bi stvorio najpoznatiji lik iz svijeta crtića. Naime, Disney Brothers su u svom početku  bili samo jedan od brojnih ogranaka Universal Brothersa. Na zahtjev šefova svojevremeno su stvorili zeca Oswalda koji je bio ogroman hit. Sva prava na zeca zadržao je UB, a Disney Brothersu ponudili su posao za smiješnu cifru, obzirom na popularnost njihovog proizvoda.  Zajedno s lojalnim animatorom Ub Iwerksom Disney je odbio ponudu i noćima smišljao lik koji bi zamijenio poznatog zeca. Skrativši mu uši i dodavši neke dijelove, dobili su miša imenom Mortimer.

>> Zašto likovi u nekim crtićima imaju četiri prsta?

 Brojne su priče koje objašnjavaju kako i zašto ga poznajemo po današnjim imenom – između ostalog neki su tvrdili da se Disneyevoj ženi nije sviđalo to ime- kako god bilo Mickey Mouse je ubrzo bio spreman za svoje pojavljivanje u animiranom svijetu. Kao rođenje se naravno računa prvo pojavljivanje na televizijskim ekranima. Ono je navodno bilo u kratkom filmu Plane Crazy, ali pojavljivanje u Steamboat Willieju (1928.) je ono koje je slavnog miša pretvorilo u motiv pop kulture i omiljenog lika iz crtića djece diljem svijeta.

Ovako je izgledala proslava Mickeyevog rođendana 1930. godine. Nimalo jezivo.

Foto:mickeybirthday/ imgur.com

Foto:mickeybirthday/ imgur.com

Deset godina kasnije, pojavljuje se u boji kao zvijezda crtanog filma The Sorcerer’s Apprentice, u sklopu Disneyjeve Fantasie. Kao djetetu na trenutke strašna, kazeta koju dan danas rado čuvam jer se zaista radi o remek-djelu s genijalnom glazbenom pozadinom. Oni skloni teorijama zavjere često su baš u njemu pronalazili obrazloženja za teorije o okultnom.

Foto: The Sorcerer's Apprentice/ imgur.com

Foto: The Sorcerer’s Apprentice/ imgur.com

S njim su se rukovali predsjednici, pojavio se  na majici Sarah Jessice Parker i u video igrici Kingdom Hearts, 2006. postao je 3D, a nerijetko je i zvijezda poznato zabavnom parku Disney World. Svojim tvorcima donio je vječnu slavu i ogromno bogatstvo, a nama svima ulazak u svijet animacije, uvijek tako poseban bez obzira na dob.

Foto: MickeyMouse3D/imgur.com

Foto: MickeyMouse3D/imgur.com

(Visited 243 times, 1 visits today)

Komentari