Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Glazba

Izvještaj – Drama, Usud i Negative Slug: Bila je to najbolja metal fešta u gradu

20.11.2016. Magdalena RikanovićFoto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Metal večer u Močvari uz Dramu, Usud i Negative Slug bio je pun pogodak za najbolju metal feštu u gradu. Program je bio popraćen cjelodnevnim aktivnostima – druženjem uz već najavljivanu porciju graha za svakog tko je kupio kartu. Odaziv publike bio je odličan, atmosfera je bila u istom tonalitetu i bilo je vidljivo da se žarko iščekivao nastup sva tri benda. Pogotovo jer se radilo o bendovima iz Zagreba. A Drama, Usud i Negativ Slug slove kao najbolje iz svijeta metala na domaćoj sceni.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Prvi na pozornicu krenuli su Negative Slug noise/sludge/stoner/doom četverac. Negative Slug inače djeluje od 2015. godine, a do sada izdali su tri EP-ja: “Negative Slug”, “Anguish”, “Live Exorcism” i album “Tumor” iz 2016. godine. Dečki su uistinu odlični u onome što rade i tome nema mjesta za daljnju diskusiju. Ni u jednom segmentu nije postojala petlja u kojem bi se izgubio interes za daljnje slušanje, na rasporedu je bio poriv za glasnijim i masnijim zvukom. Izrazito mračni i mizantropični, legli su mi kao budali šamar. Je li stvar osobnog repertoara i glazbe ne mogu sa sigurnošću reći, no osobno Negative Slug su bili šlag na samom začetku koncertne metal zabave.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Nakon šlaga, samouvjerenost

Nakon njih krenuli su Usud, tročlani kultni death metal bend osnovan 1999. godine. Mnogi ih znaju uspoređivati s bendovima poput Immolationa i Morbid Angela. Pretpostavka stoji u brutalnosti vokala, žestokih nota i izuzetno nabrijane ritam sekcije. Tekstovi pjesama pretežito su o tami, smrti i demonima. Prije svega, iščitavala se golema nestrpljivost kod publike koja je više nego očito došla na koncert upravo zbog njih samih. Vokal moćan jednako kao i atmosfera te bezobrazno suludi i žestoki blastbeatovi zajedno s kaotičnim strukturama gitara – kao i uvijek na njihovim nastupima, ni ovog puta nije bila isključena samouvjerenost kojom se konstantno ističu.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Drama za kraj

Zadnji bend Drama započinje svoje djelovanje u 2004. godini kao tročlani sastav. Nakon dolaska druge gitare i vokala, bend stvara pjesme za demo kojeg su snimili 2006. godine. Nakon nekog vremena uslijedio je zastoj, kako zbog izmjene tako zbog stilske promjene prema aranžerskom stvaranju pjesama, prvih koncepata i ideja. Drama je svakako bend koji svira najbolji doom ikada na ovim prostorima. Vjerujem kako je ta količina snage i enormne eksplozije energije u samom vokalu. Vokalu koji je istovremeno jeziv, dubok, bolan i plačljiv. Gotovo da ima notu performansa u sebi. Mračnjaštvo u glazbi, sva ta silna emocionalnost u pjesmama je sljedeći segment njihove neobičnosti koja za sobom ostavlja dramatičnost u svijetu melankolije, boli, patnje i bijesa.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Stoga, bila je to subotnja death metal poslastica koja je naočigled svih zadovoljila svakog tko je bio u Močvari. I, ponavljam, treba nam više ovakvih događanja i koncerata.

 

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.571 out of 5)

Komentari