Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Glazba

Izvještaj – Drama, Usud i Negative Slug: Bila je to najbolja metal fešta u gradu

20.11.2016. Magdalena RikanovićFoto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Metal večer u Močvari uz Dramu, Usud i Negative Slug bio je pun pogodak za najbolju metal feštu u gradu. Program je bio popraćen cjelodnevnim aktivnostima – druženjem uz već najavljivanu porciju graha za svakog tko je kupio kartu. Odaziv publike bio je odličan, atmosfera je bila u istom tonalitetu i bilo je vidljivo da se žarko iščekivao nastup sva tri benda. Pogotovo jer se radilo o bendovima iz Zagreba. A Drama, Usud i Negativ Slug slove kao najbolje iz svijeta metala na domaćoj sceni.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Prvi na pozornicu krenuli su Negative Slug noise/sludge/stoner/doom četverac. Negative Slug inače djeluje od 2015. godine, a do sada izdali su tri EP-ja: “Negative Slug”, “Anguish”, “Live Exorcism” i album “Tumor” iz 2016. godine. Dečki su uistinu odlični u onome što rade i tome nema mjesta za daljnju diskusiju. Ni u jednom segmentu nije postojala petlja u kojem bi se izgubio interes za daljnje slušanje, na rasporedu je bio poriv za glasnijim i masnijim zvukom. Izrazito mračni i mizantropični, legli su mi kao budali šamar. Je li stvar osobnog repertoara i glazbe ne mogu sa sigurnošću reći, no osobno Negative Slug su bili šlag na samom začetku koncertne metal zabave.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Nakon šlaga, samouvjerenost

Nakon njih krenuli su Usud, tročlani kultni death metal bend osnovan 1999. godine. Mnogi ih znaju uspoređivati s bendovima poput Immolationa i Morbid Angela. Pretpostavka stoji u brutalnosti vokala, žestokih nota i izuzetno nabrijane ritam sekcije. Tekstovi pjesama pretežito su o tami, smrti i demonima. Prije svega, iščitavala se golema nestrpljivost kod publike koja je više nego očito došla na koncert upravo zbog njih samih. Vokal moćan jednako kao i atmosfera te bezobrazno suludi i žestoki blastbeatovi zajedno s kaotičnim strukturama gitara – kao i uvijek na njihovim nastupima, ni ovog puta nije bila isključena samouvjerenost kojom se konstantno ističu.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Drama za kraj

Zadnji bend Drama započinje svoje djelovanje u 2004. godini kao tročlani sastav. Nakon dolaska druge gitare i vokala, bend stvara pjesme za demo kojeg su snimili 2006. godine. Nakon nekog vremena uslijedio je zastoj, kako zbog izmjene tako zbog stilske promjene prema aranžerskom stvaranju pjesama, prvih koncepata i ideja. Drama je svakako bend koji svira najbolji doom ikada na ovim prostorima. Vjerujem kako je ta količina snage i enormne eksplozije energije u samom vokalu. Vokalu koji je istovremeno jeziv, dubok, bolan i plačljiv. Gotovo da ima notu performansa u sebi. Mračnjaštvo u glazbi, sva ta silna emocionalnost u pjesmama je sljedeći segment njihove neobičnosti koja za sobom ostavlja dramatičnost u svijetu melankolije, boli, patnje i bijesa.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Stoga, bila je to subotnja death metal poslastica koja je naočigled svih zadovoljila svakog tko je bio u Močvari. I, ponavljam, treba nam više ovakvih događanja i koncerata.

 

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.571 out of 5)

Komentari