Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Druga Noć knjige: Veća i sadržajno bogatija

18.04.2013. Ana Klanjac
Foto: nocknjige.hr

Foto: nocknjige.hr

Iako je za mnoge knjiga u posljednje vrijeme luksuzna roba, a čini se kao i da kultura čitanja opada, događanja koja se bave knjigom svejedno privlače publiku. Lani su knjižnice i knjižare probile led i u prvoj Noći knjiga uz pomoć popusta i  raznih događanja dokazale da usprkos krizi i crnim bilancama u izdavaštvu, knjiga i dalje ima svoju publiku. Na današnjoj su pak konferenciji za novinare u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, organizatori najavili drugo izdanje ove manifestaciće, najavljujući da će biti još veće, bolje i bogatije.

Druga Noć knjige održava se kao i lanjske godine, 23. travnja, na dan Svjetskog dana knjige i autorskih prava., a trajat će od 18 sati do jedan u noći. Dan ranije, 22. travnja, u Hrvatskoj se inače obilježava Dan hrvatske knjige pa je prilika da se ova dva važna datuma objedine sa svrhom promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Noć posvećena knjigama službeno će započeti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predstavljanjem rezultata istraživanja čitalačkih navika Hrvata te raspravom o poticanju čitanja, a nastavit će se diljem Hrvatske i to u više od sto gradova i mjesta. Književnu će noć upriličiti preko 170 knjižnica, pedesetak knjižara i ostalih prostora, a raznolik program uključuje  čitanja i predstavljanja knjiga i autora, tribine, kreativnih i edukativne radionica, izložbe, predstave i još mnogo toga, a zanimljivo je da ove godine sudjeluje i četrdesetak školskih knjižnica koje će organizirati matineje. Uz autore poput Julijane Matanović, Damira Karakaša, Pavla Pavličića, Rujane Jeger, Miljenka Jergovića i brojnih drugih, u Noći knjige sudjelovat će i brojni glazbenici, a u knjižarama posjetitelje očekuju prodajne akcije, popusti i sniženja knjiga, rasprodaje i razmjene knjiga.
Foto: nocknjige.hr

Foto: nocknjige.hr

Kao i prošle godine, u Noći knjiga zaživjet će i BookCrossing  međunarodni projekt čije načelo glasi: “Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama”. Pravila su jednostavna: uzmete knjigu, pročitate je i vratite na za to predviđeno mjesto, gdje će pronaći svog novog potencijalnog čitatelja.

Impresivne brojke i sadržajno bogat program koje možete pronaći na linku financijski su podržali Ministarstvo kulture i ZANA (Udruga za zaštitu prava nakladnika), dok iz Ureda za kulturu Grada Zagreba nije pristigla niti jedna kuna. A zašto i bi? Nije da se značajan dio ovog velikog i zanimljivog programa odvija upravo u Zagrebu.
(Visited 184 times, 1 visits today)

Komentari