Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Dugoočekivana premijera 'Prave stvari' u kazalištu Mala scena

06.11.2014. Ziher.hr
Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković

Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković

Nakon gotovo godinu dana priprema, danas je na rasporedu premijera predstave “Prava stvar” Toma Stopparda u kazalištu Mala scena, a time započinje i središnji dio proslave 25. obljetnice otvaranja tog kazališta. Predstava će igrati svakodnevno od 6. studenog do 5. prosinca, a ulaznicu za neku od 30 izvedbi predstave (izuzev za premijeru) možete kupiti svakodnevno na blagajni kazališta.

Pravoj stvari Stoppard istražuje etička pitanja (prijevara) i filozofsku prirodu “prave ljubavi”, ali isto tako istražuje i pravu prirodu realnosti u odnosu na našu percepciju. Smještena u milje kazališta i kazališnih umjetnika, ova predivna priča o ljubavi i umjetnosti, o stvarnosti i iluzijama, o braku i nevjeri, razočaranjima i radostima, postavlja pitanja o “pravom životu” i granicama koje se stvaraju u susretu s “iluzijama”. Smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća, Prava stvar je i dokument prošlog vremena i duha u kojem se i Mala scena stvarala i gradila.

Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković

Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković

Prava stvar praizvedena je u Strand Theatre u Londonu 16. studenog 1982. u režiji Petera Wooda s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama. Hrvatska je premijera, samo sedam godina nakon Londona i pet godina nakon Broadwaya (s Jeremyjem Ironsom i Glenn Close) održana u Maloj sceni 8. prosinca 1989. u režiji Ivice Šimića, scenografiji Dinke Jeričević te s Brankom Supekom i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama. U novoj će verziji, također u Šimićevoj režiji, zaigrati Jelena Veljača, Dražen Čuček, Jasna Bilušić, Frane Perišin, Mislav Čavajda, Lana Helena Hulenić i Marko Hergešić.

Šimić i Lončar, osnivači Male scene, napominju kako su svoje privatno kazalište otvorili upravo tim tekstom jer je to tada bio izraz njihovih razmišljanja o umjetnosti i kazalištu, a sada, 25 godina kasnije, žele se ponovno prisjetiti svojih početaka te podsjetiti publiku na univerzalno dramsko djelo o braku, pisanju, emocionalnoj vrijedosti, intelektualnom integritetu, visokoj umjetnosti i popularnoj kulturi.

(Visited 256 times, 1 visits today)

Komentari