Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Duh 17. stoljeća u Gavelli

20.04.2013. Suzana Erbežnik
Foto: gavella.hr

Foto: gavella.hr

“Što je život? Mahnitanje. Što je život? Puste sanje, prazna sjena što nas ovi. O, malen je dar nam dan, jer sav život – to je san, a san su i sami snovi” izrekao je Franjo Dijak u ulozi, od vlastita oca zarobljenog, kneza Sigismunda u de la Barcinoj drami “Život je san”. Mjesto radnje- Gavella. Glavni likovi utjelovljeni već poznatim licima “stalne postave” prenijeli su nam duh 17. stoljeća kroz svima poznatu zanimljivu priču o kralju koji zarobi sina zbog zastrašujućeg proročanstva. S Reneom Medvešekom na mjestu redatelja, Gavellini glumci su nam još jednom pokazali kako svjetski klasici djeluju na “hrvatskim daskama”. Ovo je jedna od “must see” predstava za sve ljubitelje, ne samo klasične književnosti, već i širi puk različite dobi kojem je zagarantiran dvosatni užitak uz emocije plača, iznenađenja, smijeha pa i napetosti koje su prenesene zavidnom i u nekim trenucima zapanjujućom glumom. I da dijalozi i radnja nisu toliko zanimljivi, ne biste mogli ne uživati u popratnim elementima poput impozantne scenografije te majstorski izrađenih kostima koji nas na tih nekoliko sati vraćaju u vrijeme kraljevskih vladavina, knezova i predivnih krinolina. Glazba je u predstavi vješto ukomponirana “živim” sviračima na harfi i udaraljkama, gdje se harfa javlja sasvim decentno i gotovo neprimjetno u trenucima Sigismundovih monologa te tako pojačava dojam i emociju u trenutku, dok udaraljke povećavaju adrenalin i teatralnost dramskih sukoba. Kao i u većini drama, pojavljuju se i ljubavni zapleti koji su ovdje popratna radnja te se na kraju rješavaju gotovo humoristično. Iako ponekad možda malo isforsirano, sigurno će vam izmamiti smiješak i komični lik lakrdijaša koji svojim kratkim dosjetkama “začini” predstavu.

Foto: gavella.hr

Foto: gavella.hr

U svakom slučaju, bili zainteresirani za Barcu  ili ne, ovaj komad svakako valja pogledati. Premijerno prikazan 2009., “Život je san” već nekoliko godina igra u zagrebačkoj Gavelli, a oni koji se još nisu sjetili pogledati, neka zapišu u rokovnik datum sljedeće izvedbe, jer tada je prilika da nadoknadite propušteno i date si oduška uz ovaj neponovljivi klasik.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Komentari