Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Izvedbene umjetnosti

Dužnička kriza na kazališnim daskama: Premijera “Crne knjige” u ZKM-u

11.03.2016. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Predstava “Crna knjiga” Boruta Šeparovića u koprodukciji ZKM-a i Montažstroja bit će praizvedena u petak, 11. ožujka  u 20 sati na sceni Istra. Predstava govori o rak-rani hrvatskog društva – dužničkoj krizi hrvatskih građana. Na početku 21. stoljeća u Hrvatskoj Udruga Franak objavila je Crnu knjigu u kojoj je skupljeno 99 svjedočanstava o posljedicama dužničke krize na svakodnevni život dužnika. Članovi Udruge Franak tada su zbijali redove za prvu kolektivnu tužbu građana protiv banaka u Hrvatskoj, u vrijeme kada su zbog velikog skoka tečaja švicarskog franka preko noći postali dužnijima nego što su bili kad su podignuli kredite. Crna knjiga posvećena je visoko pozicioniranim državnim dužnosnicima te pripadnicima bankarskog sektora, poglavito menadžerima i dioničarima banaka, koji su iskoristili tržišnu priliku plasiranja rizičnih kredita građanima, ne imajući na umu ni na savjesti ideju da se balon ekonomskog optimizma i rasta može rasprsnuti u trenutku.

Na početku istog 21. stoljeća u Hrvatskoj jedna je banka pokrenula marketinšku kampanju u povodu proslave stote obljetnice svoga djelovanja. Otvorila je vremenski trezor te pozvala građane da u njega pohrane njima drage predmete. Ti predmeti bit će čuvani stotinu godina te predani budućim generacijama 2114. godine. Članovi Udruge Franak odlučili su u vremenski trezor banke pohraniti Crnu knjigu kako bi tim medijskim činom onemogućili plan banke da povrati povjerenje građana, povjerenje izgubljeno zbog prve velike ekonomske krize s početka 21. stoljeća. Dužnici su uz Crnu knjigu pohranili i nepravomoćnu presudu sudskog procesa protiv poslovnih banaka u Hrvatskoj, kako bi nastavili javni zagovor za konačno rješenje dužničkog problema populacije. Marketinška kampanja banke te odgovor dužnika na kampanju sažimaju bit dugova – dugovi vežu našu budućnost za sadašnjost, stvaraju se s uvjerenjem da će budućnost izgledati jednako kao što izgleda naše danas, jer jedino ta podudarnost može omogućiti urednu isplatu dugoročnih kredita.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava „Crna knjiga“ proizlazi iz činjenice da budućnost ne može i neće izgledati jednako kao sadašnjost, poglavito zbog toga što odnose dominacije i eksploatacije s ljudskih odnosa autori preslikavaju na odnose naspram našeg zajedničkog doma – ovog planeta. Predstava „Crna knjiga“ tretira kazališnu pozornicu kao prostor zajedničke artikulacije problematike dužničke krize koja je svakodnevno prisutna u našoj stvarnosti te upotrebljava tu dužničku krizu kao samo jedan od primjera dužničkih kriza koje su se događale ili se upravo odvijaju u svijetu. Onkraj svega, „Crna knjiga“ pokušava ogoliti sustav u kojem živimo na njegove osnovne premise satkane oko ideja da je svaki pojedinac vlastiti poduzetnik, da je svaki neuspješan pojedinac sam kriv za vlastitu sudbinu, da smo svi u svojim dugovima sami, jednako kao što sanjamo ili umiremo sami…

“Crna knjiga” je dokumentarna predstava otvorena idejama koje se nužno ne uklapaju u dominantnu političko-ekonomsku paradigmu neoliberalnog kapitalizma. U predstavi glume Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Pjer Meničanin, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Vedran Živolić, Konrad Mulvaj i Ante Perković. Borut Šeparović je autor teksta, redatelj, scenograf i, zajedno s Natašom Mihoci, dramaturg predstave. Autorstvo songova potpisuje Montažstroj (Konrad Mulvaj, Ante Perković i također Šeparović). Kostimografkinja je Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a asistentica režije i oblikovateljica scenskog pokreta Nataša Mihoci.

(Visited 158 times, 1 visits today)

Komentari