Istaknuto
18.02.2018.

Mlada redateljica Lea Anastazija Fleger jedna je od najvećih nada hrvatskog kazalištu. Nakon dvije iznimno hvaljene predstave u HNK u Varaždinu, crne komedije "Bog masakra" i mjuzikla "Prošlih pet godina", čekaju je prvi projekti u Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

18.02.2018.

Svi su čuli za onaj provokativni dio Frljićeve interpretacije Pirandellove drame u Satiričkom kazalištu Kerempuh, no u suštini predstave nalaze se potraga za autentičnim identitetom i borba protiv pasivnosti.

Knjige

Dvodnevno gostovanje mađarskog književnika Lászlóa Krasznahorkaia

26.10.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com/László Krasznahorkai@Zagreb

Foto: facebook.com/László Krasznahorkai@Zagreb

Veliki i znameniti mađarski pisac, László Krasznahorkai, dva dana gostuje u Zagrebu. U ponedjeljak, 27. listopada u 19 sati, gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje će čitati iz svojih djela, a kasnije će biti organizirano druženje s autorom. Dan kasnije, u utorak, Krasznahorkai će o svome radu razgovarati s moderatoricom Miljenkom Buljević u zagrebačkom književnom klubu Booksa, također s početkom u 19 sati.

László Krasznahorkai tvorac je nekoliko književnih djela, a u Hrvatskoj su prošle godine prevedeni njegovi romani Posljednji vuk i Rat i rat koji su doživjeli veliki uspjeh. Šira javnost upoznala ga je već 1985. kada je napisao prvi svoj roman Sátántangó. Prisutan je i cijenjen i u filmskom svijetu zbog suradnje sa redateljem Belom Tarrom kojemu je pisao scenarije. Stil njegova pisanja karakteriziraju veoma dugačke rečenice, a Posljednji vuk napisan je u jednoj rečenici (djelo sadrži ukupno 40-ak stranica).

U Hrvatskoj je nastupio na Festivalu europske kratke priče 2010. godine, a već je godinama favorit za Nobelovu nagradu. Dobitnik je brojnih književnih nagrada među kojima je nagrada Kossuth – najveće mađarsko državno priznanje za književnoumjetničko stvaralaštvo. Ove je godine nagrađen prestižnom nagradom America za doprinos književnosti.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari