Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Knjige

Dvodnevno gostovanje mađarskog književnika Lászlóa Krasznahorkaia

26.10.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com/László Krasznahorkai@Zagreb

Foto: facebook.com/László Krasznahorkai@Zagreb

Veliki i znameniti mađarski pisac, László Krasznahorkai, dva dana gostuje u Zagrebu. U ponedjeljak, 27. listopada u 19 sati, gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje će čitati iz svojih djela, a kasnije će biti organizirano druženje s autorom. Dan kasnije, u utorak, Krasznahorkai će o svome radu razgovarati s moderatoricom Miljenkom Buljević u zagrebačkom književnom klubu Booksa, također s početkom u 19 sati.

László Krasznahorkai tvorac je nekoliko književnih djela, a u Hrvatskoj su prošle godine prevedeni njegovi romani Posljednji vuk i Rat i rat koji su doživjeli veliki uspjeh. Šira javnost upoznala ga je već 1985. kada je napisao prvi svoj roman Sátántangó. Prisutan je i cijenjen i u filmskom svijetu zbog suradnje sa redateljem Belom Tarrom kojemu je pisao scenarije. Stil njegova pisanja karakteriziraju veoma dugačke rečenice, a Posljednji vuk napisan je u jednoj rečenici (djelo sadrži ukupno 40-ak stranica).

U Hrvatskoj je nastupio na Festivalu europske kratke priče 2010. godine, a već je godinama favorit za Nobelovu nagradu. Dobitnik je brojnih književnih nagrada među kojima je nagrada Kossuth – najveće mađarsko državno priznanje za književnoumjetničko stvaralaštvo. Ove je godine nagrađen prestižnom nagradom America za doprinos književnosti.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Komentari