Istaknuto
11.05.2018.

Cinkuši su jedno od najorginalnijih, najunikatnijih i najkreativnijih hrvatskih glazbenih imena. Iza njih su četiri studijska i jedan live album, a 20 godina karijere proslavit će velikim koncertom 11. svibnja u Tvornici kulture.

08.05.2018.

Sven Popović razgovarao je s Lucijom Butković povodom objavljivanja svoje druge knjige i prvog romana "Uvjerljivo drugi" (Fraktura, 2018.). U intervjuu su dotaknute njegove glavne preokupacije – generacijske i individualne egzistencijalne strepnje, književnost, glazba i snoviti gradski pejzaž.

Knjige

E. L. James odustala od seksa?

28.02.2013. Melita Vrsaljko
Foto:

Foto: facebook.com/ELJamesAuthor

Britanska spisateljica E.L. James, autorica književne senzacije “50 nijansi sive”, razočarala je svoje fanove koji su očekivali da će njena sljedeća knjiga biti poput one koja ju je proslavila. Naime, poznata kraljica erotike otkrila je za New York Post da će njezino sljedeće djelo, za razliku od dosadašnjih romana, biti potpuno lišeno seksa.

Svi oni koji su očekivali još jednu vruću  erotsku priču sa hiperseksualnim likovima tako će morati pričekati. Iako poznata autorica nije isključila mogućnost da u budućnosti oživi Christiana i Anastasiu, ipak je odlučila prednost dati nekim novim idejama koje čekaju da ih se prenese na papir. Tako je bivša televizijska producentica, koja stvara pod pseudonimom  E.L. James, na svojoj internetskoj stranici napisala kako se veseli novim ljubavnim pričama koje planira servirati svojim vjernim čitateljima.

Autorica je  karijeru počela graditi  pišući tzv. „fun fiction“, vrstu proze koju na internetu objavljuju obožavatelji određenih romana i filmova i to tako da omiljeno djelo prilagode svojim željama i potrebama. E.L. James je tako napisala svoju verziju poznate sage „Sumrak“ spisateljice Stephenie Meyer. U svojoj interpretaciji popularnog djela, Edwardu i Belli je dodala seksualne osobine i iskustva. Međutim, radi zaštite intelektualnih prava, autorica je morala promijeniti imena likova i radnju.

Tako je nastao roman „50 nijansi sive“, koji je ubrzo dobio dva nastavka, „Fifty Shades Darker“ i „Fifty Shades Freed“. Da podsjetimo, knjiga govori o neobičnom odnosu mlade i neiskusne studentice Anastasie Steele i misterioznog milijunaša Christiana Greya, koji je uvodi u svijet sado-mazohizma i fetiša. Tako počinje trilogija koja je, unatoč brojnim kritikama, oduševila čitatelje diljem svijeta i u manje od godinu dana prodana u više od 30 milijuna primjeraka, čime se svrstala u red mega-bestsellera.

(Visited 128 times, 1 visits today)

Komentari