Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Engleski muzej izložio prsten koji je inspirirao Tolkiena

04.04.2013. Žana Amidžić
Foto:facebook.com/VyneNT

Foto:facebook.com/VyneNT

Kobni, drevni zlatni rimski prsten, je  obavijen velom tajni i mnogih nagađanja kako je on postao glavni razlog nastajanja poznatih knjiga i ekranizacija Gospodara prstenova i Hobbita slavnoga književnika J.R.Tolkiena. Javnost se podigla na  noge  zbog šuškanja kako je, navodno, Tolkien istraživao priču o ukletom rimskome prstenu, te tako došao na ideju o radnji svojih romana.

Foto:facebook.com/VyneNT

Foto:facebook.com/VyneNT

U  seoskoj vili  poznatoj kao The Vyne, otvorena je izložba koju će posjetitelji moći vidjeti, kao i zlatni prsten za koji se vjeruje da je uklet i da potječe iz Rima.  Zlatni prsten je pronađen još davne 1785. godine, a toliko dugo je trebalo do pronalaska jer je lokalitet bio napušten nakon odlaska Rimljana iz Britanije i više nikad nije bio naseljen. Na sebi ima ugraviranu sliku glave s dijademom, kao i natpis koji  u prijevodu s latinskog znači: ‘Senicianuse, živi dobro uz Boga‘.

Foto:facebook.com/TolkienPage

Foto:facebook.com/TolkienPage

Kletva, zbog koje stručnjaci smatraju da se veže uz prsten glasi : “Dabogda onaj koji nosi ime Senicijan ne bio dobrog zdravlja, sve dok ne vrati prsten u Nodensov hram!“. Kako god to zvučalo moramo priznati da ima malo sličnosti sa Tolkienovom idejom.

Svatko tko bude htio vidjeti prsten, može ga pogledati u hotelu The Vyne, a posjetitelji ga mogu proučavati i naučiti više o prokletstvu koji je prešao na lopova koji ga je ukrao, te neke zanimljivosti o Tolkienovu životu. Mnogi su književnici dobili inspiraciju za svoja djela na neobičnim mjestima, kao što je i hotel The Vyne dobio inspiraciju za izložbu i promociju svoga hotela na osnovu poznatoga knjževnika i stare legedne. Postoji li kletva ili ne – to možda nikada nećemo saznati, ali nešto neobjašnjivo i mistično oduvijek je plijenilo pažnju među ljudima.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Komentari