Istaknuto
16.08.2018.

Iako je zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Vizart

Erotična ‘Le Rêve’: Picassova najskuplje prodana slika

28.03.2013. Jurica Mlinarec
Foto: facebook.com/Art&Painting

Foto: facebook.com/Art&Painting

Le Rêve, slika Picassove ljubavnice, prodana je za 155 milijuna američkih dolara te tako postala njegova najskuplje prodana slika. Picasso je tu sliku dovršio 1932. kada je imao 50 godina, a na njoj se nalazi 22-godišnja Marie-Thérèse Walter s kojom je ušao u vezu još za vrijeme prvog braka s Olgom Khokhlovom, a prije njegove veze s Dorom Maar.

Steve A Cohen jedan je od najvećih privatnih kolekcionara umjetnina. Sada će kod njega Picasso visjeti uz nekoliko impresionista (Gaugin, Van Gogh), modernista (Munch), a zavidan je broj suvremenih autora čija djela posjeduje uključujući dva platna de Kooninga (“Police Gazzette”, “Woman III”), Pollocka i jedno od istaknutijih suvremenih djela – “The Physical Impossibility Of Death In the Mind Of Someone Living” Damiena Hirsta.

Na slici su istaknute fovističke karakteristike poput snažnih, kontrastnih boja i jednostavnih linija, a poznato je da je prije 7 godina prošla pravu dramu. Tadašnji vlasnik slike Steve Wynn (od kojeg je Cohen kupio djelo) u ponosnoj paradi gestikulacije i ponosa ispred slike slučajno je laktom udario sliku te na njoj napravio omanju rupu. “Le Rêve” slovi i za najviše erotički nabijeno Picassovo djelo zbog toga jer sadrži figuru muškog spolovila na licu ljubavnice.

(Visited 320 times, 1 visits today)

Komentari