Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Film

Etičnost, politika i azilanti: Film No Island na otvaranju CEDIM-a

21.01.2015. Marija VukšićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.backyard.at

Foto: www.backyard.at

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, 23. siječnja 2015. održat će se svečano otvaranje Centra za istraživanje etičnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) i predstavljanje FP7 projekta bEUcitizen. Otvaranje je u 11 ujutro, a projekcija filma No Island počinje u 16:45 nakon čega će oko 18:30 uslijediti razgovor s redateljem Fabianom Ederom.

Fabian Eder studirao je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču gdje je završio smjer Film i televizija. Narednih godina bavi se praktičnim usavršavanjem u zemlji i inozemstvu. Osnivač je Backyard produkcijske kuće u kojoj je napravio svoja dva politički angažirana filma – Greece in Bloom i No Island.

Foto: alstefanelli.tumblr.com

Foto: alstefanelli.tumblr.com

U listopadu 2013. godine 366 izbjeglica utopilo se nekoliko metara od zloglasnog otoka Lampedusa u Italiji koji je već nekoliko puta bio u medijima zbog neljudskih uvjeta u prihvatilištu u kojem žive ilegalni imigranti. Takve tragedije nisu rijetkost i uvijek se iznova ponavljaju, ali se rijetko kad po tom pitanju nešto i učini. U prosincu 2013. godine, redatelj Fabian Eder sa svojim timom u jedrilici kreće na put do juga Italije gdje nastaju kino eseji o otocima Malti, Lampedusi i Siciliji koji odražavaju dilemu europske imigracije i politički status azilanata.

No Island je film koji nema uobičajeni negativan pristup temi azilanata nego se bavi iskazima ljudi koji žive na Malti, Lampedusi i Siciliji i onih vlasti i nevladinih organizacija koje se bave i zadužene su za rješavanje problema priljeva izbjeglica u njihovu zemlju. Kroz njihove iskaze otkrivaju se ksenofobija i rasizam. Najčešća stanica za imigrante je upravo tamo gdje nailaze na najveću neizvjesnost: na otočiću Lampedusa, koji više nije otok.

No Island je rezultat suradnje produkcijskih kuća Backyard i ORF, produciran je uz sredstva Grada Beča, austrijskog Ministarstva za Europske poslove, integracije i vanjske poslove, austrijskog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, Kulturnog foruma u Rimu i Mladih europskih federalista. Više o filmu i platformi Europe in Bloom možete pročitati na službenoj stranici.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Komentari