Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Etičnost, politika i azilanti: Film No Island na otvaranju CEDIM-a

21.01.2015. Marija Vukšić
Foto: www.backyard.at

Foto: www.backyard.at

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, 23. siječnja 2015. održat će se svečano otvaranje Centra za istraživanje etičnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) i predstavljanje FP7 projekta bEUcitizen. Otvaranje je u 11 ujutro, a projekcija filma No Island počinje u 16:45 nakon čega će oko 18:30 uslijediti razgovor s redateljem Fabianom Ederom.

Fabian Eder studirao je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču gdje je završio smjer Film i televizija. Narednih godina bavi se praktičnim usavršavanjem u zemlji i inozemstvu. Osnivač je Backyard produkcijske kuće u kojoj je napravio svoja dva politički angažirana filma – Greece in Bloom i No Island.

Foto: alstefanelli.tumblr.com

Foto: alstefanelli.tumblr.com

U listopadu 2013. godine 366 izbjeglica utopilo se nekoliko metara od zloglasnog otoka Lampedusa u Italiji koji je već nekoliko puta bio u medijima zbog neljudskih uvjeta u prihvatilištu u kojem žive ilegalni imigranti. Takve tragedije nisu rijetkost i uvijek se iznova ponavljaju, ali se rijetko kad po tom pitanju nešto i učini. U prosincu 2013. godine, redatelj Fabian Eder sa svojim timom u jedrilici kreće na put do juga Italije gdje nastaju kino eseji o otocima Malti, Lampedusi i Siciliji koji odražavaju dilemu europske imigracije i politički status azilanata.

No Island je film koji nema uobičajeni negativan pristup temi azilanata nego se bavi iskazima ljudi koji žive na Malti, Lampedusi i Siciliji i onih vlasti i nevladinih organizacija koje se bave i zadužene su za rješavanje problema priljeva izbjeglica u njihovu zemlju. Kroz njihove iskaze otkrivaju se ksenofobija i rasizam. Najčešća stanica za imigrante je upravo tamo gdje nailaze na najveću neizvjesnost: na otočiću Lampedusa, koji više nije otok.

No Island je rezultat suradnje produkcijskih kuća Backyard i ORF, produciran je uz sredstva Grada Beča, austrijskog Ministarstva za Europske poslove, integracije i vanjske poslove, austrijskog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, Kulturnog foruma u Rimu i Mladih europskih federalista. Više o filmu i platformi Europe in Bloom možete pročitati na službenoj stranici.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Komentari