Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Eurofilm: Den skaldede frisør

15.12.2014. Slavica Kotarac
Foto: tumblr

Foto: tumblr

Den skaldede frisør danski je film redateljice Susanne Bier, na engleski preveden kao Love Is All You Need. Međutim, izravan prijevod bio bi The Bald Hairdresser ili Ćelava frizerka. To naizgled možda i nije toliko važno, ali izravan prijevod bio bi puno smisleniji, a i nije naslov na kakav svaki dan nailazimo.

Upravo je jedna ćelava frizerka – Ida (Trine Dyrholm) središnji lik ove romantične komedije. Naime, Idu susrećemo kao ženu koja je upravo završila niz uspješnih tretmana u borbi protiv raka dojke. Ushićena se vraća kući i zatekne supruga s drugom ženom. Sama scena smiješna je ne zbog svoje naravi, već zbog glupe, suhe reakcije njenog supruga koji na kraju čak pokušava u njenoj situaciji pronaći opravdanje za čin u kojem je uhvaćen.

Kako je često slučaj s romantičnim komedijama, male (ne)sretne slučajnosti dovode do ključnog upoznavanja. Uzrujana Ida automobilom udari drugi automobil, i tako upoznaje Philipa (Pierce Brosnan) te saznaje da je on otac mladića za kojega će se udati njezina kći. Zajedno odlaze u Italiju, gdje bi se vjenčanje trebalo odviti i ondje se razvija radnja sve dok ne dođe do malih promjena što se tiče vjenčanja, jer se ispostavi da mladoženja nije previše zainteresiran za žene.

Foto: tumblr

Foto: tumblr

Sve u svemu, film je opuštajuć – dok nas u nekim dijelovima likovi i radnja naljute, u drugima dobivamo određeno zadovoljstvo zbog razvoja situacije. Malo je toga nepredvidivo u ovom filmu, ali upravo je to odlika filmova koji nas doista opuste. Sporedni likovi izgrađeni su upravo tako da služe kao potpora glavnima – Ida je razigrana, živahna žena dječjeg osmijeha koja ne pristaje ostatak života provesti ispijajući dosadne kave te upravo time uljepša Philipov život. Doista stječemo dojam da je ona jedina osoba na koju se ne bi mogao naljutiti bez obzira na riječi koje će mu uputiti. Jedino ona uspijeva zagrebati ispod površine i otkriti nam nježnog i uglađenog muškarca.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari