Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Eurofilm: Diaz – Don't Clean Up This Blood

09.11.2014. Slavica Kotarac
Foto: facebook.com/DiazFilm

Foto: facebook.com/DiazFilm

Daniele Vicari redatelj je ove drame zbog koje ćete, bar nakratko, zasigurno zamrziti policiju.  Planirani mirni prosvjed protiv internacionalnog zasjedanja G8 sila najprije je prekinut ubojstvom mladića, a radnja se uzdiže nakon što jedan od anarhista baci bocu u smjeru policijskog automobila. Boca je poslužila ne samo kao jedan od glavnih motiva za protuudar policije, već je i odlično iskorištena kao filmski motiv te scenu u kojoj je bačena gledamo nekoliko puta iz različitih perspektiva.

Taj je motiv znatno pridonio umjetničkoj strani filma, a kao motiv za protuudar izazvan je s namjerom. Naime, nakon što je bačena boca i „napadnut“ policijski automobil, policijski službenici imaju alibi za ono što su htjeli učiniti od samoga početka.

Diaz je naziv obrazovne ustanove u kojoj se nalaze prosvjednici, a nakon navedenog skandala policija nasilno upada unutra i brutalno i nemilosrdno tuče sve na putu. Ne samo studente anarhiste, već i starca koji se ondje našao jer je trebao smještaj te nekoliko novinara. Neki su pretučeni do smrti, a većina završava u bolnici s višestrukim povredama.

Foto: facebook.com/DiazFilm

Foto: facebook.com/DiazFilm

Oni koji su mogli stajati na nogama prebačeni su u policijsku postaju gdje su fizički, ali i psihički mučeni prije no što ih prebacuju u obližnji zatvor.

Film živopisno predočava stvaran događaj koji je samo jedan u nizu koji svjedoče o zloporabi položaja policijskih službenika. Oni su slabo ili nikako kažnjeni, a mnogi su kasnije i promaknuti, što svjedoči o činjenici da su ljudi koji provode zakon gotovo nedodirljivi, čak i kada ga krše, jer ne samo da su jednu bocu iskoristili kao motiv za napad, već su i podmetnuli lažne dokaze protiv studenata.

Samu radnju pratimo kroz priče nekoliko sudionika prosvjeda te kroz lik jednog od policajaca, Maxa Flaminia, koji će biti jedini koji će priznati zloporabu položaja.

Ovo je svakako jedan od filmova koje vrijedi pogledati, pogotovo želimo li osvjestiti činjenicu da se slični scenariji odvijaju gotovo svaki dan.

Ostalo iz rubrike:

1. Populaire

2. La meglio gioventù

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari