Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Film

Eurofilm: Pane e tulipani

16.11.2014. Slavica Kotarac
Foto: tumblr

Foto: tumblr

Pane e tulipani jedan je u nizu filmova uz koje ćete se nasmijati i opustiti. U središtu radnje ove romantične komedije nalazi se Rosalba Maresanto Barletta (Licia Maglietta), žena od kojih 40 godina, majka dvojice tinejdžera i supruga pasivnog muškarca. Nesretna je i nezadovoljna monotonijom svoga života, no očekuje ju nešto sasvim drukčije.

Naime, Rosalba s obitelji odlazi na odmor te njihov autobus odlazi bez nje budući da zbog svoje nespretnosti zaglavi u zahodu. Budući da je već ostala sama, odlučuje posjetiti Veneciju, što joj je bila životna želja koju vjerojatno drukčije ne bi ni ostvarila. Svojom prirodnošću i spontanošću osvaja muškarca, uglađenog konobara Fernanda (Bruno Ganz) kojemu je i ne znajući spasila život.

Film je savršen za mirnu nedjeljnu večer, a navest će vas da se zapitate koliko ste zadovoljni svojom svakodnevicom. Je li ono što imamo ujedno i ono što želimo? Zašto ne bismo stremili ka višemu? Nekad je bijeg od svakodnevice jedini način da saznamo što uistinu želimo učiniti sa svojim životom. Rosalba je portret svih onih koji urone u monotoniju obveza i površnih razgovora, ali na vrlo spontan način pokazuje da u svakom trenutku možemo izroniti iz takvog sivila i dodati boje u svoje dane.

Foto: tumblr

Foto: tumblr

Licia Maglietta odlično je odigrala ulogu Rosalbe, a zanimljivo je da u sceni s harmonikom svjedočimo upravo njenu sviranju. Ostali su likovi također vjerno oslikani pa imamo histeričnog i licemjernog supruga Mimma, nespretnog vodoinstalatera/detektiva Constantina i gunđavog cvjećara Ferma. Film osvježava svojim dosjetljivim humorom i buđenjem čežnji za koje možda nismo ni znali da postoje.

Ostalo iz rubrike:
1. Populaire
2. La meglio gioventù
3. Diaz: Don’t Clean Up This Blood

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari