Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Film

Eurofilm: Vivir es Fácil con Los Ojos Cerrados – Ljetni filmski tiramisu

13.07.2015. Stjepan ĆulapFoto: thefilmtransition.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Život je lakši zatvorenih očiju, sve što vidiš je nesporazum. Postaje teško biti netko, ali sve se na kraju riješi. Te je riječi napisao John Lennon u polju jagoda u Španjolskoj 1966. godine tijekom snimanja anti-ratnog filma How I Won The War. Iako je imao manju ulogu u tom filmu, u to vrijeme je bio iznimno popularan te se upravo njegovo lice koristilo za promociju djela. Manje je poznata informacija da je tek nakon boravka u Almeriji postao opsjednut cirkularnim naočalama koje su kasnije i neformalno dobile ime po slavnom glazbeniku.

Redatelja Davida Truebu je, uz ovu priču, zaintrigirala i jedna druga nastala u istom kontekstu. Tijekom proslave četrdesete obljetnice dolaska Lennona u taj andaluzijski grad, saznao je pojedinosti o velikom fanu Beatlesa koji je te 1966. godine pokušao ući na mjesto snimanja kako bi dobio ulogu u filmu.

Taj je obožavatelj seoski učitelj engleskog jezika Antonio (Javier Camara). U slobodno vrijeme sluša Radio Luksemburg, a svojim učenicima predstavlja taj jezik recitiranjem pjesme Help!. U to je doba civilizacija proživljavala velike promjene, ali ne i u Španjolskoj. Autoritaran režim Francisca Franca sušta je suprotnost njegovom idealističkom shvaćanju društva. Antonio ne šamara svoje učenike kad su zločesti i ne povlači ih za uši kad ne shvate poruke njegova gurua. Nakon što sazna da njegov idol dolazi u Almeriju snimiti film, Antonio kreće na putovanje i putem susreće dvoje autostopera koje poveze, najvećim dijelom zbog svoje duboke usamljenosti koju manifestira neprestanom nervoznom pričom. Oni su Belen (Natalia de Molina), 20-godišnja trudnica koja je zbog svojeg stanja neodlučna o posjetu svojoj obitelji, te Juanjo (Francesc Colomer), mladić koji bježi od doma i svojeg oštrog oca koji je nezadovoljan njegovom Beatles/Rolling Stones/Kinks frizurom (Trueba napominje kako je inspiracija za Juanja njegov stariji brat kojem se dogodila ista stvar).  Njih troje kasnije razviju šarmantno i slatko, kasnije i pomalo komplicirano prijateljstvo unutar kojeg Belen i Juanjo pomažu Antoniu u nastojanjima da upozna Lennona.

Foto: efa.eu

Foto: efa.eu

Ono što krasi ovaj film je savršena Truebina preciznost pri stvaranju duha tog vremena. Svo troje su slobodoumni romantičari u potrazi za onim kontrastnim elementom koji će im dati nadu u bolje sutra u takvoj tvrdoj i nesretnoj Španjolskoj. Previše ljudi ovdje danas živi u strahu, kaže Antonio svojim suputnicima, aludirajući na brutalan i nasilan Francov režim, na drugačiju Španjolsku u kojoj su se godine kulturalne represije, cenzure i straha nakupljale u bocu koja je nakon njegove smrti pod pritiskom eksplodirala. Stoga je i Lennon centralni motiv filma. Doduše, on je prisutan na jedan suptilan način, kroz određenu iluziju slobode i izolacije od lokalne mržnje i nerazumijevanja, uobličenu u ono u čemu je bio najsnažniji – kroz pjesmu.

Trueba pritom ne pretjeruje s političkim, društvenim i kulturnim porukama. One su na jednostavan način utkane u pojedine scene. Primjerice, ondašnji pijanci koji dolaze u lokal u kojem su odsjeli protagonisti ne razumiju zašto Juanjo ima tako dugačku kosu te ga zbog toga automatski smatraju slabićem, pri čemu ga jednom prilikom pretuku kad ostane sam u lokalu. Još jedan primjer je scena pred kraj filma u kojoj Juanjo u automobilu na snimaču pusti svježe skovanu pjesmu, lajtmotiv filma, Strawberry Fields Forever, nakon čega njegov otac izjavi: Zar je to glazba koju mladi danas slušaju?

Foto: tumblr.com

Foto: tumblr.com

Teško je gledati na to kulturno nezadovoljstvo iz današnje perspektive, ali ovaj Truebin šarmantni uradak je dirljiva posveta vremenu kada je glazba ponudila novu i svježu viziju. U ovom je slučaju riječ o Lennonu, glazbenom magu koji, iako je imao svojih osobnih problema s retorikom koju je zastupao, nije bio u strahu kada je govorio o ljubavi, jednakosti i miru. Antonio, Juanjo i Belen predstavljaju te sile koje se danas u svijetu olako zaboravljaju. S jedne strane imamo Strawberry Fields Forever, odu tom zaboravljenom vremenu, a s druge Working Class Hero, još uvijek aktualnu himnu koja vrišti u ime nepravde koja obavija društvo. Može biti da je život ipak lakši zatvorenih očiju.

(Visited 126 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari