Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Film

Eurovizijski filmski tjedan na HRT-u

30.11.2013. Nikola Šimić
Fotomontaža: Ziher.hr

Fotomontaža: Ziher.hr

Nadolazeći tjedan na HRT-u je tzv. Eurovizijski filmski tjedan u sklopu kojega će naša javna televizija prikazivati filmove drugih europskih zemalja pripadnica EBU-a (Europska udruga javnih televizija – ista ona koja svake godine organizira i Eurovizijsko glazbeno natjecanje). Naime, HRT sudjeluju je u hvalevrijednom projektu udruge u okviru kojega će sve članice prikazivati filmove (najmanje 7) raznih europskih kinematografija. Tako će hrvatsku kinematografiju u Europi braniti tj. predstavljati film Branka Schmidta Ljudožder vegeterijanac.

Na bastionu kulture hrvatske televizijske scene, HRT-u 3, moći ćete danas, 30. studenog, i u nedjelju, 1. prosinca, gledati Eurovizijski filmski maraton koji će u samo dva dana na male ekrane donijeti čak 13 filmova iz 13 različitih europskih država. Među izabranim filmovima tako su se našli i talijanska obiteljska drama Malavoglia, španjolski biografski film Clara Campoamor, la mujer olvidada, o pionirki feminizma u Španjolskoj i mnogi drugi (dolje u rasporedu napisani na hrvatskim inačicama originalnih naziva budući da ne očekujemo da se velik broj ljudi umije sporazumjeti na svim navedenim jezicima).

Fotomontaža: Ziher.hr

Fotomontaža: Ziher.hr

Tako ćete sutra moći uživati u raznim dramskim ostvarenjima iz svih dijelova Europe, dok ćete se nedjelju moći opustiti uz pokoju komediju, vjerojatno pokušavajući zaboraviti što se događa u hrvatskom društvu (ili bolje rečeno nadajući se da se to neće dogoditi).

Raspored:

Subota, 30. studeni2013.

15:25 OBITELJ MALAVOGLIA talijanski film
17:02 CLARA CAMPOAMOR, ZABORAVLJENA ŽENA španjolski film
18:37 POSLJEDNJI POVRATAK ciparski film
20:01 NEPOBJEDIVI Maraton eurovizijskog filma – mađarski film
21:00 OCCAMOVA BRITVA (12) Maraton eurovizijskog filma – češki film
22:24 BROJ 1 (12) Maraton eurovizijskog filma – bugarski film
23:41 SVE ŠTO VOLIM (12) Maraton eurovizijskog filma – poljski film
01:14 OPASNO LJETO (12) Maraton eurovizijskog filma – latvijski film

Nedjelja, 1. prosinac 2013.

18:33 SREĆKOVIĆ LUK Maraton eurovizijskog filma – njemački film
20:00 ŠNICLI IZ RAJA Maraton eurovizijskog filma – nizozemski film
21:23 HVALA ZA SUNDERLAND (12) Maraton eurovizijskog filma – slovenski film
22:56 ULTRANOVA (12) Maraton eurovizijskog filma – belgijski film
00:17 OPROŠTAJ: BALADA O SRETNOM ČOVJEKU Maraton eurovizijskog filma – litvanski film

Komentari