Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Exodus: Gods and Kings – Zabranjen u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

30.12.2014. Marija VukšićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: exodusgodsandkings.tumblr.com

Foto: exodusgodsandkings.tumblr.com

Exodus: Gods and Kings (2014) novi je uradak redatelja Ridleyja Scotta u kojem glavne uloge tumače Christian Bale kao Mojsije i Joel Edgerton  u ulozi faraona Ramzesa. U filmu se radi o proroku Mojsiju i bijegu Židova iz ropstva u Egiptu, priči koja je već mnogo puta interpretirana i u filmovima i u crtanim filmovima no čini se da je Scottova interpretacija priče o Mojsiju i Egzodusu naišla na negodovanje u nekim zemljama.

Egipat je zabranio prikazivanje filma iz dva razloga. Prvi je taj da u filmu nije dovoljno jasno prikazana božanska intervencija pri razdvajanju Crvenog mora, već se može zaključiti da je za razdvajanje zaslužan potres. Drugi je razlog taj da Židovi nikad nisu kao robovi u Egiptu gradili piramide. Piramide su gradili plaćeni radnici i arhitekti te se to smatralo velikom časti.

Film je također zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Direktor National Media Council-a izjavio je za novine Gulf News iz Dubaija da Exodus: Gods and Kings u sebi sadrži mnogo krivih pretpostavki ne samo o islamu već i drugim religijama. Također, islam zabranjuje prikazivanje svetih ličnosti kao što su Mojsije i Bog (kojeg tumači jedanaestogodišnji Isaac Andrews). Pretpostavlja se da je iz tog razloga film također zabranjen u Maroku.

Foto: exodusgodsandkings.tumblr.com

Foto: exodusgodsandkings.tumblr.com

Ridleyja Scotta kritizirali su i zbog odabira glavnih glumaca koji su neporecivo bijelci. Scott se branio tvrdnjom da “glavni glumac nije mogao biti Mohammad tako-i-tako od tamo-i-tamo” jer u tom slučaju nikad ne bi dobio dovoljno novaca da uopće pokrene snimanje, a o zaradi da ne pričamo. Iako Scottova izjava zvuči okrutno, treba je shvatiti kao odraz rasističkih i elitističkih uvjeta u Hollywoodu.

Film je zanimljiv zato jer su gorući grm i razdvajanje Crvenog mora namjerno nejasno prikazani. Mojsije pretrpi ozbiljnu ozljedu glave te nije jasno jesu li njegove vizije stvarno ili rezultat traume. Neki kritičari tvrde da je filmski Bog, koji je suprotno tradiciji prikazan kao lik s tijelom, nepotrebno sadistički raspoložen prema Egipćanima te da nema potrebe za tolikim scenama koje u detalje prikazuju čireve na njihovim licima.

Sveukupna su mišljenja o filmu podijeljena i zaradio je “razočaravajućih” 24.5 milijuna dolara u prvome tjednu prikazivanja, na IMDb-u ima ocjenu 6.3, na Rotten Tomatoes 29%, a na Metacriticu 52. Jedini film u nedavnoj prošlosti koji je prošao cenzuru u islamskim zemljama je Mel Gibsonov The Passion of the Christ (2004), ali Exodus generalno nije jedini film koji se u zadnje vrijeme muči s cenzurama, više o tome pročitajte na Ziherovom linku.

Iako je lako zgražati se nad raznim cenzurama, važno je uvijek imati na umu da je religija dio kulture nekog naroda te da je cenzura u ovom slučaju također simbol pobune protiv krive reprezentacije vlastite kulture na filmu. Pogotovo u slučaju Egipta, važan je dio cenzure poruka Hollywoodu da nemaju pravo izvrtati povijesne činjenice na štetu drugog naroda. Film ima veliki utjecaj na ljude i njihovo mišljenje stoga nije nevažno kako se preko njega interpretiraju i tumače povijest i religija nekog naroda. Naravno, ništa od toga nije dovoljno dobra obrana oduzimanju prava ljudima da sami pogledaju film i odluče što žele misliti o njemu, ali ponekad je važno imati više perspektiva o jednoj problematici.

(Visited 302 times, 7 visits today)

Komentari