Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Festival 25 FPS stiže u Art-kino

02.10.2017. Ziher.hrFoto: Art-kino.org

U Art-kino Croatia, koje se nalazi u Rijeci, već tradicionalno stiže dvodnevni program 13. Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS. U srijedu, 4. listopada u 20 sati na repertoaru je dokumentarac “Budućnost filma” o sadašnjosti i budućnosti kinematografije u digitalno doba. Digitalna je revolucija film zahvatila kasno i uglavnom se manifestirala u obliku tehnološkog napretka.

Danas, u doba kada celuloidne filmske vrpce nestaju, u doba raznolikosti digitalnih formata, mnogo više toga je na kocki: nalaze li se svjetske filmske arhive na rubu mračnog doba? Svjedočimo li golemom gubitku kolektivnog audio-vizualnog pamćenja? Umire li film ili se samo mijenja?

Drugi dan programa stiže u četvrtak, 5. listopada u 20 sati te donosi izbor iz nagrađenih filmova ovogodišnjeg izdanja festivala. Film nagrađen Posebnim priznanjem, «Mirotvorac», prati vojnika s amnezijom koji pokušava doznati tko je zapravo. Nagradu publike dobio je film umjetnika i forenzičkog audioanalitičara Lawrenca Aba Hamdana «Gumirani čelik» koji prati autorov rad na analizi audiodatoteke sa snimkama pucnjeva koji je postao okosnica istrage ubojstva.

Foto: 25 FPS press

Portugalski film «Flores», nagrađen Grand Prixom, filmično je lutanje koje se pretvara u nostalgično i političko promišljanje teritorijalnog pripadanja i identiteta te uloga koje prisvajamo na mjestima odakle dolazimo. «Složeno kao borba jezika, zvuka i slike da obuhvate stvarnost ovo djelo je spomenik krhkosti tijela, filma i sjećanja» obrazloženje je Nagrade kritike kojeg je dobio film Ane Hušman «Skoro ništa: I dalje noć». «Foaje» na prvi pogled djeluje kao projekcija bez filma, gdje je pulsirajući bijeli ekran jedino što se vidi koji postepeno sve više intrigira ljude, propituje i naposljetku pretvara kameru u foaje – film je nagrađen Grand Prixom zbog odvažnosti. Nagradu Green DCP koju dodjeljuje 25 FPS – Udruga za audio-vizualna istraživanja odnio je film «U međuvremenu» Mate Ugrina.

Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomerci­jalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte, a ulaz je slobodan.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Komentari