Istaknuto
06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

03.12.2017.

Gospođice iz Avignona smatraju se jednim od najvažnijih, ujedno i najkontroverznijih radova u umjetnosti 20. stoljeća. Povjesničari umjetnosti već se desetljećima bave misterioznim pogledima ženskih likova i njihovim revolucionarnim oblikovanjem kojemu su prethodile brojne Picassove skice i prepravke...

Knjige

Festival europske kratke priče: Poznati pisci europske književne scene u Zagrebu

23.05.2013. Marta Reljanović
Foto: festival_europske_kratke_priče

Foto: festival_europske_kratke_priče

U Zagrebu i Varaždinu održat će se od 26. do 31.5. Festival europske kratke priče koji je pokrenut 2002. i tada je bio jedan od prvih festivala u Europi posvećenih toj formi. Festival u suradnji s domaćim nakladnicima pomaže mladim prevoditeljima i piscima u usavršavanju i predstavljanju publici. Do sad je na FEKP-u gostovalo preko 150 pisaca iz petnaest europskih zemalja, a festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno preko petnaest antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga gostiju festivala.

Festival će se održavati na brojnim mjestima u Zagrebu poput Bookse, Filozofskog fakulteta i Medijateke, što pokazuje podršku i priznanje koje dobiva od raznih domaćih i stranih institucija. Organizator je sedam prevoditeljskih radionica iz europskih književnosti čiji se pobjednici nagrađuju studijskim boravcima u Italiji, Poljskoj, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj. Neki od autora koji će sudjelovati na festivalu već su dobro poznati hrvatskoj publici, poput Ivane Simić Bodrožić, Paola Giordana i Ede Popovića, a neke će publika tek imati priliku bolje upoznati.

Od zanimljivih imena koja će biti predstavljena na festivalu, tu su pjesnikinja i spisateljica Deborah Kay Davis, čija je prva zbirka kratkih priča Grace, Tamar and Laszlo the Beautiful proglašena knjigom godine u Velikoj Britaniji, i španjolski pisac David Roas, profesor na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i dobitnik nagrade Setenil za najbolju zbirku kratkih priča za zbirku Distorsiones te pisac čije su priče uvrštene u brojne antologije suvremene španjolske i hispanske kratke priče. Na festivalu se također predstavljaju ugledni europski književni festivali, a književnica Olga Takarczuk po ugledu na njega je pokrenula u Wroclawu Međunarodni festival priče.

Kao zanimljivija događanja istakla bih radionicu Karrie Fransman u Booksi na temu Zlatno doba vizualnog pričanja priča, koja će se održati u ponedjeljak 27.5. u 17 sati te čitanje i razgovor u The Beertiji između Damira Karakaša, Paola Girodana i Aleka Popova u petak 31.5. u 19 sati, poslije kojeg će festival biti zatvoren.

Ako vas zanima više o događanjima na Festivalu europske kratke priče na ovoj stranici se informirajte i isplanirajte svoj posjet brojnim događanjima sljedeći tjedan!

Komentari