Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Festival europske kratke priče: Poznati pisci europske književne scene u Zagrebu

23.05.2013. Marta Reljanović
Foto: festival_europske_kratke_priče

Foto: festival_europske_kratke_priče

U Zagrebu i Varaždinu održat će se od 26. do 31.5. Festival europske kratke priče koji je pokrenut 2002. i tada je bio jedan od prvih festivala u Europi posvećenih toj formi. Festival u suradnji s domaćim nakladnicima pomaže mladim prevoditeljima i piscima u usavršavanju i predstavljanju publici. Do sad je na FEKP-u gostovalo preko 150 pisaca iz petnaest europskih zemalja, a festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno preko petnaest antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga gostiju festivala.

Festival će se održavati na brojnim mjestima u Zagrebu poput Bookse, Filozofskog fakulteta i Medijateke, što pokazuje podršku i priznanje koje dobiva od raznih domaćih i stranih institucija. Organizator je sedam prevoditeljskih radionica iz europskih književnosti čiji se pobjednici nagrađuju studijskim boravcima u Italiji, Poljskoj, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj. Neki od autora koji će sudjelovati na festivalu već su dobro poznati hrvatskoj publici, poput Ivane Simić Bodrožić, Paola Giordana i Ede Popovića, a neke će publika tek imati priliku bolje upoznati.

Od zanimljivih imena koja će biti predstavljena na festivalu, tu su pjesnikinja i spisateljica Deborah Kay Davis, čija je prva zbirka kratkih priča Grace, Tamar and Laszlo the Beautiful proglašena knjigom godine u Velikoj Britaniji, i španjolski pisac David Roas, profesor na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i dobitnik nagrade Setenil za najbolju zbirku kratkih priča za zbirku Distorsiones te pisac čije su priče uvrštene u brojne antologije suvremene španjolske i hispanske kratke priče. Na festivalu se također predstavljaju ugledni europski književni festivali, a književnica Olga Takarczuk po ugledu na njega je pokrenula u Wroclawu Međunarodni festival priče.

Kao zanimljivija događanja istakla bih radionicu Karrie Fransman u Booksi na temu Zlatno doba vizualnog pričanja priča, koja će se održati u ponedjeljak 27.5. u 17 sati te čitanje i razgovor u The Beertiji između Damira Karakaša, Paola Girodana i Aleka Popova u petak 31.5. u 19 sati, poslije kojeg će festival biti zatvoren.

Ako vas zanima više o događanjima na Festivalu europske kratke priče na ovoj stranici se informirajte i isplanirajte svoj posjet brojnim događanjima sljedeći tjedan!

(Visited 186 times, 1 visits today)

Komentari