Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Festival novog cirkusa – Casus: Želimo izvaditi cirkus iz kalupa

21.11.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

Nakon što je u pretprodaji rasprodano gledalište Scene Travno za premijernu hrvatsku izvedbu predstave „Knee Deep“ prošle nedjelje, australski Casus i ovog vikenda izlazi pred publiku Festivala novog cirkusa. U petak, 21. studenoga, na rasporedu je repriza svjetskog hita „Knee Deep“, a u subotu, 22. studenoga, završna izvedba Casusove zagrebačke rezidencije – „Finding the Silence“. Za obje akrobatske predstave, za koje je cijena ulaznice 80 kuna (prodaja putem servisa ulaznice.hr), vlada izniman interes publike. U iščekivanju završnih festivalskih izvedbi 10. FNC-a, donosimo vam intervju koji je australski Arts Update vodio s Emmom Serjeant, osnivačicom Casusa, što je inače latinska riječ za koincidenciju ili slučajnost događaja.
Casus na prvu asocijaciju ne zaziva ime cirkuske skupine. Možete li pojasniti porijeklo naziva i zašto ste ga odabrali?

Iako se naziv može secirati na različite načine, riječ je jednostavno o tome da je Casus dobro zvučalo svima od nas četvero. U vrijeme kada smo se odlučili za to ime, svi smo bili raštrkani po planetu i puno smo vremena provodili online nabacujući se raznim mogućim imenima dok se jedno nije uhvatilo. I to je bilo to!

Iako ste svi dosad nastupali u cirkuskim skupinama, Casus je kao izvedbena skupina relativno nova. Što vas je zbližilo i ujedinilo u grupu?

Casus smo oformili 2011. godine, a već smo ranije bili prijatelji, i bili smo vrlo zainteresirani da radimo zajedno. U jednom trenutku došlo je pravo vrijeme da započnemo novu avanturu i posvetili smo se tome da realiziramo ideju i postavimo našu prvu predstavu. „Knee Deep“ nastao je kao rezultat razvojnog perioda koji je trajao tri tjedna, a zatim smo shvatili da je Casus nešto s čime želimo nastaviti. Nismo imali nikakvu ideju kakvo će biti ono što napravimo, hoće li to biti promašaj ili uspjeh, i hoćemo li uopće ostati prijatelji nakon prva tri tjedna. Srećom uhodali smo se se, uskladili i nastavili živjeti san o stvaranju s najboljim prijateljima!

Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

U vrlo kratkom vremenskom periodu doživjeli ste svjetsku slavu. Čemu treba pripisati takav fantastičan uspjeh?

Mislim da smo imali strahovitu sreću u tome da smo vrlo brzo postali prepoznatljivo ime. Međunarodni debi imali smo na edinburškom Fringe festivalu unutar samo godinu dana postojanja skupine i stvaranja predstave „Knee Deep“. Uspjeh možemo pripisati nemilosrdnoj želji da budemo dobri u onome što radimo i u tome da se posvećujemo poslu kada je to potrebno. Kao vrlo mala skupina, svi pokrivamo puno različitih područja i, ako sam nešto naučila baveći se umjetnošću, onda je to da uspjeh neće sam doći i pokucati na vrata, nego moraš izaći, potražiti ga i povremeno pozvati na kavu.

Brisbane je na sebe preuzeo ulogu svojevrsnog plašta, doma australske cirkuske scene. Zašto i kako je došlo do toga?

Brisbane ima cirkusku zajednicu koja pruža veliku podršku, a postoji i puno tamošnjih skupina koje su trenutačno vrlo utjecajne i uspješne. Plodnoj atmosferi svakako pridonosi i činjenica da se međusobno jako podržavamo, da smo otvorena zajednica kojoj ne treba po svaku cijenu prepoznavanje i status. Svatko radi nešto svoje bez pritiska radi li dobro ili pogrešno, ovdje imamo prekrasne uzore i zaista odličnu kreativnu energiju. Ne morate se preseliti u Brisbane da bi vas se doživljavalo kao umjetnika… Nazivam Brisbane svojim domom jer je klima ugodna, možeš vježbati u parku i, sve u svemu, riječ je o mjestu u koje se uvijek lijepo vratiti.

Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

Što mislite, u kojem smjeru će se razvijati Casus? Koji su vaši ciljevi i snovi?

Vizija Casusa je da predstavlja cirkus na novim platformama i da propituje umjetničku formu, da jedni drugima neprestano postavljamo nove izazove. Cirkus ima nevjerojatnu mogućnost da se poveže s ljudima i publikom. Svi imamo strast da nastavimo raskalupljivati ono što cirkus jest, i da nastavimo postavljati pitanja kako sebi samima, tako i publici. Nadamo se da je posao kojim se bavimo dovoljno izazovan i zanimljiv i svakako ne bismo bili cirkus da nismo neprestano na putu, dakle ta putovanja su veliki dio naših težnji. Još nešto što je prekrasno kad je riječ o cirkusu je to da je on odličan socijalni alat. Svi mi nosimo snažne kulturne i društvene veze s obzirom na naša različita porijekla, a biti na turneji s uspješnom predstavom i uključivati se u projekte zajednica širom planeta mogućnost je koja ne može biti bolja nego što jest!

Gostovanje Casusa na Festivalu novog cirkusa organizira Mala performerska scena, čiji rad podupire Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Reklamatik i drugi partneri i sponzori.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Komentari