Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Festival novog cirkusa premijerno u Zadru na Forumu

30.07.2014. Ziher.hr
Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

Nakon što su dijelovi programa, uključujući predstave, radionice i izložbe, održani u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli, Festival novog cirkusa svoj deseti rođendan dolazi proslaviti i u Zadar. U okviru festivala Zadar snova publici će tako biti poklonjena jedna suvremena cirkuska predstava, ali i izložba koja prikazuje predstavnike žanra nove magije što su u proteklom desetljeću pohodili zagrebački festival!

U želji da decentralizira svoje programske adute, Festival novog cirkusa španjolsku je skupinu Pakipaya odlučio pozvati da 2. kolovoza svoju predstavu „Shake, Shake, Shake!“ izvede na zadarskom Forumu. U subotu u 20 sati, srce zadarske šetnice svjedočit će uličnoj predstavi koja je osvajala nagrade na cijenjenim festivalima u Belgiji, Italiji i Španjolskoj!

Ravnatelj Festivala novog cirkusa, Ivan Kralj, istaknuo je da su organizatori iznimno ponosni što su naši prijatelji iz Zadra snova odlučili otvoriti svoje osamnaesto izdanje upravo cirkuskom predstavom koju zajednički predstavljaju hrvatskoj publici, što potvrđuju da je suvremeni cirkus već duže vrijeme primjer zrelog promišljanja izvedbene umjetnosti.

Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

Katalonska akrobatska grupa koristi šest metara visoku konstrukciju na kojoj se u tehnikama kineske motke i korejske kolijevke slavi ritam diska. Kao da je izašao ravno iz sedamdesetih godina, ekstorvertirani šarmer Tony (Adrià Masquarell) silno želi pronaći idealnu partnericu. Hoće li mu to poći za rukom baš među zadarskom publikom? Ako je i ne pronađe, ne treba sumnjati da će gledatelji uživati u potrazi, jer je ova vanserijska ulična predstava u protekle četiri godine osvajala raznoliku svjetsku publiku, od Nizozemske do Češke, od Francuske do Južne Koreje!

Ulaz na premijerno subotnje gostovanje Festivala novog cirkusa u Zadru je besplatan (dođite na vrijeme da zauzmete najbolju poziciju na Forumu!), baš kao što je besplatan ulaz i na izložbu „Nova magija“ koja se u prostorijama zadarskog nezavisnog kulturnog centra ACME otvara u četvrtak, 31. srpnja, u 21 sat, a ostaje otvorena do samog svršetka Zadra snova, 8. kolovoza.

Izložba „Nova magija“ realizira se kroz istoimeni projekt organizacija uključenih u platformu Clubture (Room 100, Mala performerska scena, Zadar snova i Škatula), a predstavlja umjetnike ovog zasebnog izvedbenog žanra koji iluziju ne koristi kao puku atrakciju, već snažni gradivni element kompleksnih predstava koje, pokazala su iskustva na FNC-u, mogu govoriti i jezikom politike, feminizma, pa i queera.

Komentari