Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Festival Perforacije iduća dva tjedna u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

13.06.2016. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/Perforacije-Festival

Prošloga petka, 10. lipnja, počeo je festival Perforacije koji u svojem osmom izdanju donosi brojne izvedbe suvremenog kazališta i plesa, performansa te radionice i izložbe. Festival koji je nastao kao umjetnički i produkcijski odgovor na manjkavosti kulturne politike u Hrvatskoj postao je jedno od referentnih točaka za predstavljanje angažirane, eksperimentalne, propitujuće i istraživačke suvremene izvedbene umjetnosti. Jedinstvenost festivala leži i u činjenici da se istovremeno održava u četiri grada, u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, te da poseban programski fokus usmjerava na domaće umjetnike koji djeluju na nezavisnoj sceni.

Ovogodišnji program broji više od 40 izvedbi, među kojima i premijere Martine Nevistić, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Ine Sladić, Vesne Mačković te Brune Isakovića. Dio programa posvećen je i nadolazećim umjetnicima te onima koji propituju granice umjetničkih formi i normi u okviru Noći performansa koja se ove godine prvi put održava u sva četiri festivalska grada. Također, poseban dio programa je posvećen uličnoj umjetnosti, kao reakcija na rušenje zida s muralima u Branimirovoj.

Prošlog su vikenda u Rijeci održane izvedbe predstava “Nečastive” Brune Isakovića te “Djed i najveća repa” Teatra Poco Loco. Od 16. do 20. lipnja u Zagrebu će biti izvedene, između ostalog, “Walking on the Moon” talijanske skupine CK Teatro, “Apollonian” Martine Nevistić, “Market of Love” Dragane Bulut, “Njih dvije” Vesne Mačković i Jelene Mesar, “Svaka revolucija je bacanje kocki, osim što” D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, “LEVEL 3: O zvijezdama i prostoru” Ine Sladić te “Ružno pače” Teatra Poco Loco. Predstave će biti izvođene u Zagrebačkom plesnom centru, Teatru &TD i Galeriji SC-a. U Splitu i Dubrovniku će 25. i 26. odnosno 27. i 28. lipnja Bruno Isaković izvesti solo verziju predstave “Nečastive” te projekt “raSkrivanja”.

[Nečastive] Foto: www.perforacije.com

[Nečastive]
Foto: www.perforacije.com

Festival Perforacije prepoznat je kao jedan od ključnih hrvatskih festivala u međunarodnom kontekstu zbog provođenja dva EU projekta kroz Program Kreativna Europa, a riječ je o višegodišnjim projektima Imagine 2020 i BeSpectative. Značajno priznanje festivalu došlo je prošle godine u obliku nagrade europske festivalske mreže Perforacijama kao jednom od 12 najinovativnijih festivala u Europi, u konkurenciji od 750 europskih festivala.

Festival i ove godine u svom programu kao jednu od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, znanost i umjetnost, a novost je i program “postprodukcijskih” podrška u okviru kojih je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umjetnika, a koje nisu imale priliku već neko vrijeme biti izvođene. Riječ je o predstavama BADco-a., Irme Omerzo i Bacača sjenki koje su obilježile protekle sezone.

Perforacije svima!

Perforacije se temelje na komunikaciji – od svojeg nastanka funkcioniraju na osnovu suradnji s partnerskim  organizacijama, ali poseban prostor otvaramo za komunikaciju publike i umjetnika. Ove godine tim će dijalozima poslužiti i festivalski Chill vrt u atriju Teatra &TD koji će svaki dan nuditi kutak za predah, radionice i društvene igre, probrani sajam knjiga u suradnji s izdavačima poput Frakture, Sandorfa, Bookse, Kontejnera i drugih te javne diskusije o kulturnim politikama. I na kraju, kako bi festival Perforacije uistinu bio dostupan svima, napominjemo da je ove godine ulaz na festival besplatan svim posjetiteljima. Točan raspored programa pogledajte na službenoj stranici festivala.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Komentari