Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Festival svjetla Zagreb: Trodimenzionalna igra svjetla i zvukova

18.03.2017. Magdalena Rikanović
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Od 16. do 19. ožujka, u Zagrebu se po prvi puta održava Festival svjetla Zagreb. Projekcije svjetlosti odvijaju se na sedam lokacija između 18 ili 19 sati i 23 sata. Festival svjetla Zagreb prvi je festival ove vrste u našoj metropoli, a donosi atraktivne audiovizualne instalacije i projekcije koje se mogu pogledati i doživjeti na Vranicanijevoj poljani, platou Gradec, Jezuitskom trgu, u Galeriji Klovićevi dvori, Kuli Lotrščak, tunelu Grič i Tomićevoj ulici.

Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu, te svaka od lokacija na svoj način dočarava proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Tunel Grič i Festival svjetla Zagreb za početak

Najbolji početak je onaj u tunelu Grič, čiji program počinje u 18 sati. Tunel je povezan s temom Čarobne šume, a njegov sadržaj obuhvaća igru zvukova i svjetlosti. Posjetitelji u bilo kojem trenutku sami odabiru zvukove iz prirode i zov životinje dodirom aplikacije na laptopu. Svjetlost reagira na basove i odašilje igru ritma uz improvizirana drveća sačinjena od drvenih letvica. S oba ulaza tunela mogu se uočiti video projekcije koje upotpunjuju priziv živuće prirode smještene daleko od civilizacije. Simulacija zvukova prirode i životinja u nama pokušava potaknuti osjećaj prisutnosti mira koji se skriva iza tehnoloških dobara koja nas okružuju u svakodnevici. Zrake svjetlosti koje isijavu iz projektora pobuđuju trenutnu radoznalost te stvara određenu sliku, osjećaj, misli i iskustva.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Art park i svjetlosni objekt Twisted arhitekta Skira

Art park dočekuje nas svjetlosnom instalacijom valjkastih piramida postavljenih u stilu: baš mi se sviđa da stoji baš tamo. Naime, riječ je o preciziranom tehničkom igranju gradijacija primarnih i sekundarnih boja koje se prelijevaju jedna u drugu. Arhitekt Skira poznat je po svojim nijansiranjima boja u svrhu arhitektonskih rješenja. Projekcije koje se ondje mogu vidjeti u skladu su s temom piramidalnih oblika. Na nama ostaje postaviti si pitanje kada i kako ljudi mogu biti medijalizirani i osviješteni kroz postmodernu instalaciju?

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Plato Grič odnosi pobjedu performansom Laserska priča

Uspinjanjem Art parkom dolazimo do kule Lotrščak koja postaje takozvani Svjetionik. Njegova uloga prenosi se na onoga koji opaža dan i noć u radu svjetla koje ima svojstvene karakteristike. Karakteristike poput broja svjetala i njihov međusobni položaj, boju, vrstu, period svijetljenja, intenzitet i sam domet svjetla. Ono postaje svjetlo na kraju tunela.

Program Festivala svjetla Zagreb u Galeriji Klovićevi dvori donosi temu Klopka s laserskim labirintom. Riječ je o kockastoj kutiji s laserima koji pred publiku postavlja zadatak kako proći kroz nemoguću situaciju. Kako izaći poput pobjednika nakon brodoloma tema je ove instalacije, a neodoljivo podsjeća na film Klopka iz 1999. godine u kojem su glavne uloge tumačili Catherine Zeta-Jones i Sean Connery.

Plato Gradec s temom Laserska priča, točnije spektaklom uz svjetlosne harfe upotpunjuje priču uz 15-minutnu alegoriju rave partijane koju ti pružaju samo ponajbolji festivali takvih gabarita. Lasersko nasumično igranje i pozicioniranje svjetala po zgradama dok se boje mijenjaju iz sekundu u sekundu u promatraču pobuđuje energiju kakvu još nije spoznao. Fascinirani dinamikom igre svjetlosti, nijansiranjem boja i ritmičnošću glazbe, svijet postaje zabavnije mjesto okupano kreativnim segmentima sa svih strana. Potpuno nestvarno i stvarno u isto vrijeme. Granice poput svjesnog i nesvjesnog, neposrednog i posrednog izmiču pod nogama, te postaju posebne i nove vrste života. Vrste života gdje se očekivana ili neočekivana iskustva razvijaju sama od sebe. Kako zbog interakcije digitalnih tehnologija tako i zbog jednostavnosti koja naginje ka složenom.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Netko je jednom rekao: Zamislite da vaši kistovi i boje kojima se koristite za rad na vašem ulju na platnu raspolažu izvjesnom dozom autonomnosti, da sami donose neke odluke u korist svjetlosne digitalizacije. To bi bilo programatsko stvaranje. Baterija novih neidentificiranih pitanja na samom početku tisućljeća.

Tunel Grič: 18:00 – 22:00
Vranicanijeva poljana: 19:00 – 23:00
Kula Lotrščak: 18:30 – 23:00
Jezuitski trg: termini su u 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 i 23:00
Galerija Klovićevi dvori: 19:00 – 23:00
Plato Gradec: termini su u 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00
Tomićeva ulica: 18:30 – 23:00

(Visited 968 times, 1 visits today)

Komentari