Istaknuto
22.05.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

21.05.2019.

Vrijeme čitanja: 10 minute Da je nostalgija najdraža hrana Hollywooda već je odavno jasno, a još jedna potvrda toga nove su verzije davno zaboravljenih i preboljenih serija.

Izvedbene umjetnosti

Festival svjetskog kazališta 2016. donosi predstave iz Berlina, Bruxellesa i Japana

14.08.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.schaubuehne.de
Vrijeme čitanja: 2 minute

Četrnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 9. do 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i ugostit će tri projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena. Festival će u petak, 9. rujna u 20 sati otvoriti predstava „Brak Marije Braun“  njemačkog kazališnog redatelja Thomasa Ostermeiera, nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne. Predstava će biti izvedena reprizno i 10. rujna u 18 sati. 

“Brak Marije Braun” prvi je dio Fassbinderove trilogije (uz “Lola” i “Čežnja Veronike Voss”) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima. Tom trilogijom Fassbinder je postao jedan od najuglednijih predstavnika novoga njemačkog filma te je ostvario i svjetsku afirmaciju. Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta. Domaća je publika dosada imala prigodu vidjeti njegova scenska čitanja nekoliko dramskih klasika; Ibsenovu „Noru (2003.), Shakespearove „Hamleta (2008.) i „Othella (2011.) te „Smrt u Veneciji“ Thomasa Manna (2013.). Ostermeier od 1999. godine rukovodi slavnim berlinskim kazalištem Schaubühne am Lehniner Platz.

[Tristesses] Foto: www.dasfrauleinkompanie.com

[Tristesses]
Foto: www.dasfrauleinkompanie.com

Festival svjetskoga kazališta nastavit će se 20. rujna autorskim projektom Toshikija Okade u izvedbi kazališne grupe chelfitsch, “Vremensko putovanje kroz sobu/Time’s Journey Through a Room. Okada, jedan od ključnih autora suvremenoga japanskog teatra, u svojem posljednjem projektu, referirajući se na eleganciju japanskoga No-kazališta, kreira svijet u kojemu se sukobljava svijet živih i mrtvih, prikazujući zavist živih prema onima umrlim u nadi. Na tragu svojih ranijih istraživanja glazbenih formi u kojima se autorska glazba preklapa s glumačkim glasovima, Okada surađuje s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom kako bi stvorio tonsku kutiju na sceni temeljenu na snimljenom zvuku živoga prostora. Kroz izvedbu predstave “Vremensko putovanje kroz sobu” ova dvojica umjetnika vode gledatelje i dalje, pružajući im prigodu da dožive odnose između nevidljiva zvuka, tijela, jezika i prostora. Predstava će biti izvedena dva puta istoga dana, u 17 i 21 sat.

Festival svjetskog kazališta završit će 23. i 24. rujna u 20 sati izvedbama predstave “Tuge/Tristesses Anne-Cécile Vandalem. Ovaj glazbeno-kazališni projekt u produkciji Das Fräulein (Kompanie) u fokus stavlja odnos između moći i tuge. Služeći se metodama detektivske priče i političke komedije, autorica Anne-Cécile Vandalem s humorom istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice: manipulaciju tugom mase. Preko filmski dizajnirane scene, ona svjetlo reflektora baca na moć medija i način na koji funkcionira propaganda, otvoreno ili u sjeni, pritajeno. “Tuge” zajedno s video instalacijom Still too sad to tell you/Još pretužana da bih ti rekla čini Vandalemin diptih na temu tuge.

Ulaznice je do 29. kolovoza moguće kupiti online na web stranici www.hnk.hr, a od 29. kolovoza i na blagajni HNK u Zagrebu. Na blagajni je od 29. kolovoza moguće kupiti i paket ulaznica za sve predstave po cijeni od 300 kuna.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Komentari