Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Film

Filmovima protiv proljetnog umora

23.03.2014. Vladimir Knežević

Foto: facebook.com/springtime

When spring came, even the false spring, there were no problems except where to be happiest.” Ernest Hemingway

Siguran sam da bi se svi složili s Ernijem, no uz jaglace, visibabe i cice mace, postoje i manje voljeni vjesnici proljeća:
1. Kiša: Vremenska pojava koja sretnim čini samo slikara s velikim Velux krovnim prozorima i eventualno radnike Holdinga koji taj dan ne moraju kositi, a lijepom jedino Cesarićevu voćku. U normalnom svijetu izaziva blato, prljave cipele i naopake smajliće.
2. Pelud: Svima sa sezonskim alergijama, ovo doba godine sinonim je za sužene oči, svrbež, kihanje i vodeni iscjedak iz nosa crvenog kao u kvartovskog  pijanice.
3. Proljetni umor: Sol na ranu nakon blagdanske depresije, siječanjskih dugova i hladne veljače.
4. Skupljači glomaznog otpada: Njihovi kamioni s megafonima znaju točno kad vas treba probuditi.

Da bismo razveslili ovu manjinu mrzitelja proljeća, a ostale dodatno ”podigli”, donosimo vam isječke iz filmova za proljetno raspoloženje, poredane bezveznim redoslijedom.

10. Aladdin (1992)

”I can show you the world, shining, shimmering, splendid”

Romantična scena iz ovog Disneyevog klasika otopila bi i srca šerijatskih sudaca. Koja bi mogla odbiti arapsku skitnicu s majmunom i letećim tepihom. Ako biste htjeli zapjevati ‘‘A Whole New World”, a nemate leteći tepih ili (zabranjene) supstance zbog kojih bi pomislili da imate, možete barem uzeti bicikl i otići na ponoćnu vožnju Jarunom/Stradunom.

9. The Painted Veil (2006)

Film s pejzažima i glazbom toliko lijepima, da poželite živjeti u njemu, bez ovog dijela s epidemijom kolere. Ako vas to ne može razvedriti, možda to mogu učiniti golišave scene s Naomi Watts, Lievom Schreiberom i Edwardom Nortonom (ne u isto vrijeme, nije takav film!).

8. Memoirs of a Geisha (2005)

Zbog prekrasnih scena vrtova u proljeće, poželjet ćete živjeti  i u ovom filmu; također bez jednog dijela – ovog gdje biste trebali biti japanska ”zabavljačica”.

7. Mean Girls (2004)

“That’s why her hair is so big. It’s full of secrets.”

Ženski guiltypleasure film iz doba kad je Lindsay Lohan tek počinjala ličiti Goranu Baretu.
Idealan za ženske spavance, na kojima se u preuskim gaćicama tučete jastucima, ako takvo nešto postoji.

6. Rambo: First Blood (1982)

Čim kažete ”Rambo”, produbit će vam se glas, a dlake na prsima progustiti poput Magnumovih. Muški guiltypleasure film. Malo puštene krvi nikome nije škodilo, Zavod za transfuzijsku medicinu sigurno bi me podržao. Usamljeni ratni veteran uništi grad sa nožem i bazukom. Može li muškije od toga?

5. Life of Brian (1979)

”When you’re chewing on life’s gristle, don’t grumble, give a whistle and this’ll help things turn out for the best. And always look on the bright side of life.”

Pythonovski klasik kojem ne treba najava. Nije preporučljivo gledati ga na Uskrs, ukoliko imate religioznu rodbinu.

4. As Good as it Gets (1997)

”You make me want to be a better man.”

Da nije ovog filma i ove scene, ideja o Jacku Nicholsonu u romantičnoj komediji zvučala bi vrlo loše.

3. Love Actually (2003)

”To me you are perfect.”

Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Martin Freeman, Keira Knightley, Andrew Lincoln, Hugh Grant, Rowan Atkinson…. Hrpa poznatih glumaca, hrpa dobre glazbe, hrpa srcedrapajućih scena. Jedini film kojem je uspjelo praćenje nekoliko parova i koji ima nerealne ljubavne scenarije koji nisu ljigavi. Samcima nakon gledanja ovog filma ne dajte pristup užadi.

2. A Good Year (2006)

”I would like a lifetime spent with an irrational and suspicious goddess, some short-tempered jealousy on the side, and a bottle of wine that tastes like you, a glass that’s never empty.”

Emotivci nakon gledanja ovog toplog filma maštaju o ovakvoj ljubavi, a racionalci o nasljedstvu ujakovog dvorca u Provansi.

1. Tko pjeva zlo ne misli (1970)

”To su oni mulci Kod svete Ane točili bućkuriš mesto vina. Take bi trebalo poslati na galge.”

Domaći biser pun simpatičnih replika i popevki. Natjerat će vas da zapjevate i/li popijete gemišt. Jen gemiš’ je kaj i niš.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Komentari