Istaknuto
16.02.2018.

Impresivan rad Vlahe Bukovca i broj izloženih djela u Klovićevim dvorima pozivaju vas da posjetite prvu od tri izložbe koje slave genij jednog od najvećih hrvatskih slikara svih vremena.

07.02.2018.

Uoči koncertne promocije konceptualnog albuma "Gdje povlačiš crtu" postavili smo Sari Renar, jednoj od najzanimljivijih hrvatskih autorica i glazbenica, nekoliko pitanja o novom albumu i drugim projektima.

Film

Filmska revija “Kratki na brzinu” već četvrtu godinu zaredom okuplja filmofile i filmaše

06.06.2017. Ziher.hrFoto: Kratki na brzinu press

Da se ne odvijaju sva važna kulturna događanja na obali ili u metropoli, dokazuje jedna mala, nepretenciozna, ali programski moćna filmska revija. Kratki na brzinu već četiri godine u gradić Sv. Ivan Zelina dovodi imena kojih se ne bi posramili ni mnogo bogatiji filmski festivali. Bili su tu i Rade Šerbedžija i Želimir Žilnik i gosti s čitave kugle zemaljske, a novo izdanje KNB-a, odnosno Revije hrvatskih kratkih filmova krije poprilično ugodna iznenađenja.

Kultni švedski redatelj Roy Andersson, učenik Ingmara Bergmana i jedan od najvažnijih europskih redatelja uopće, karijeru je započeo upravo kratkim filmovima. Nedavno digitalizirane, ove će filmove publika Kratkih na brzinu u Zelini pogledati među prvima u svijetu. Da bi se ovako nešto ostvarilo, ekipa koja stoji iza Revije hrvatskih kratkih filmova na čelu s umjetničkim direktorom Tomom Zidićem, uspostavila je suradnju s produkcijskom kućom Roya Anderssona i Švedskim filmskim institutom, a sve je podržalo i švedsko Veleposlanstvo.

– Sretni smo, kao istinski zaljubljenici u film, što na Reviji Kratki na brzinu možemo prikazati Anderssonove filmove iz studentskih dana jer je to program kakav bi i nas same razveselio na nekom drugom mjestu. Ipak, kad među prvima u svijetu to napravite u jednoj Zelini, neki vas gledaju kao da ste potpuno poludjeli, ali našoj publici to, vjerujemo, puno znači. A ove smo se godine posebno potrudili oko programa. – rekao nam je umjetnički direktor Revije Zidić.

I zaista, pogled na program to potvrđuje. Prestižni švicarski festival dokumentarnog filma Visions du Réel predstavit će se kratkim švicarskim dokumentarcima u Dokukinu KIC uvodnog dana Revije, 6. lipnja u Zagrebu. Dan kasnije Revija seli u Zelinu i tamo ostaje do kraja tjedna, odnosno do dodjele nagrada najboljim hrvatskim kratkim filmovima.

Foto: “Ježeva kuća” Eve Cvijanović otvara natjecateljski program Revije, Kratki na brzinu press

Neki od zanimljivih gostiju su i Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj HAVC-a te Ognjen Sviličić, scenarist i redatelj, koji će svoja filmska i životna iskustva podijeliti u segmentu Late Night Film Talks. Eksperimentalnu predstavu u kojoj se glazba producira uživo, a animacija se radi putem grafoskopa, “Struktura zaborava”, izvest će grupa autora koja stoji iza umjetničkog festivala Sedam dana stvaranja. Rade Šerbedžija opet će biti prisutan, ovoga puta kao glas u filmu “Ježeva kuća” Eve Cvijanović , svima dragoj priči o Ježurki koja otvara natjecateljski dio programa u kojem su se ove godine našla 53 filma i 6 scenarija.

– Mi jesmo mali, ali smo dovoljno veliki da više ne budemo mali. Grad Sv. Ivan Zelina nas je primio pod ruku prije četiri godine kad smo bili tek neostvareni potencijal, a ovo je naš način da svima toplo zahvalimo. – zaključio je Zidić.

4.Revija Kratki na brzinu održava se od 6. do 11. lipnja u Zagrebu i Sv. Ivanu Zelini, a svojim gostima po prvi put nudi i smještaj u kampu. U zabavnom dijelu programa nastupit će između ostalih Sara Renar i glazbeni kolektiv Moskau, a detaljan program dostupan je na webu i Facebooku.

 

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari