Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Financijski dnevnik F. Scotta Fitzgeralda dostupan online

29.04.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 1 minuta

Foto: commos.wikimeda.org

Foto: commos.wikimeda.org

University of South Carolina na svojoj internetskoj stranici nudi poseban uvid, barem u financijskom smislu, u život poznatog književnika Franklina Scotta Fitzgeralda. Naime, autor romana Veliki Gatsby (The Great Gatsby) čiju filmsku verziju nestrpljivo čekamo, vodio je neku vrstu dnevnika u kojem je bilježio svoje izvještaje, prihode i račune.

–>Video: Fitzgeraldovi o filmu The Great Gatsby – Užasan je i odvratan

Pretpostavlja se da je Fitzgerald počeo voditi svoj financijski dnevnik 1919. ili 1920. godine, a pisao ga je sve do 1938. godine. Vrijedni spisi podijeljeni su u nekoliko dijelova – izvještaji o objavljenim djelima, bilješke o zaradi od pisanja, prihodi njegove žene Zelde te autobiografski dio.

Dnevnik krije mnogo zanimljivosti o  autorovom životu, pa se mogu naći podaci o zaradi od romana Veliki Gatsby. Naime, 1925. godine, kada je knjiga objavljena, Fitzgerald je zaradio samo 2000 dolara. Sljedeće prihodi su se povećali, pa je tako književnik zaradio 16 666 dolara od prava za film.

Želite li saznati nešto više o životu velikog autora, vrijedne spise možete naći ovdje.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Komentari