Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Financijski dnevnik F. Scotta Fitzgeralda dostupan online

29.04.2014. Ziher.hr

Foto: commos.wikimeda.org

Foto: commos.wikimeda.org

University of South Carolina na svojoj internetskoj stranici nudi poseban uvid, barem u financijskom smislu, u život poznatog književnika Franklina Scotta Fitzgeralda. Naime, autor romana Veliki Gatsby (The Great Gatsby) čiju filmsku verziju nestrpljivo čekamo, vodio je neku vrstu dnevnika u kojem je bilježio svoje izvještaje, prihode i račune.

–>Video: Fitzgeraldovi o filmu The Great Gatsby – Užasan je i odvratan

Pretpostavlja se da je Fitzgerald počeo voditi svoj financijski dnevnik 1919. ili 1920. godine, a pisao ga je sve do 1938. godine. Vrijedni spisi podijeljeni su u nekoliko dijelova – izvještaji o objavljenim djelima, bilješke o zaradi od pisanja, prihodi njegove žene Zelde te autobiografski dio.

Dnevnik krije mnogo zanimljivosti o  autorovom životu, pa se mogu naći podaci o zaradi od romana Veliki Gatsby. Naime, 1925. godine, kada je knjiga objavljena, Fitzgerald je zaradio samo 2000 dolara. Sljedeće prihodi su se povećali, pa je tako književnik zaradio 16 666 dolara od prava za film.

Želite li saznati nešto više o životu velikog autora, vrijedne spise možete naći ovdje.

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari