Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Knjige

Financijski dnevnik F. Scotta Fitzgeralda dostupan online

29.04.2014. Ziher.hr

Foto: commos.wikimeda.org

Foto: commos.wikimeda.org

University of South Carolina na svojoj internetskoj stranici nudi poseban uvid, barem u financijskom smislu, u život poznatog književnika Franklina Scotta Fitzgeralda. Naime, autor romana Veliki Gatsby (The Great Gatsby) čiju filmsku verziju nestrpljivo čekamo, vodio je neku vrstu dnevnika u kojem je bilježio svoje izvještaje, prihode i račune.

–>Video: Fitzgeraldovi o filmu The Great Gatsby – Užasan je i odvratan

Pretpostavlja se da je Fitzgerald počeo voditi svoj financijski dnevnik 1919. ili 1920. godine, a pisao ga je sve do 1938. godine. Vrijedni spisi podijeljeni su u nekoliko dijelova – izvještaji o objavljenim djelima, bilješke o zaradi od pisanja, prihodi njegove žene Zelde te autobiografski dio.

Dnevnik krije mnogo zanimljivosti o  autorovom životu, pa se mogu naći podaci o zaradi od romana Veliki Gatsby. Naime, 1925. godine, kada je knjiga objavljena, Fitzgerald je zaradio samo 2000 dolara. Sljedeće prihodi su se povećali, pa je tako književnik zaradio 16 666 dolara od prava za film.

Želite li saznati nešto više o životu velikog autora, vrijedne spise možete naći ovdje.

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Komentari