Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Foto: Pogledajte najljepše kino dvorane diljem svijeta

10.03.2013. Lucija Curavić
foto: http://www.facebook.com/futurecinema

foto: http://www.facebook.com/futurecinema

Brojni su elementi koji čine iskustvo gledanja filma jedinstvenim. Ako je film loš, u principu mu nema spasa. Ali ako je dobar, sitnice i okruženje u kojem ga gledamo može pomoći da bude odličan. Optimalno slane kokice, izostanak zvonjave mobitela i niža osoba koja sjedi ispred nas… Sve je bitno. Zamislite sad sve to u kino dvorani gdje vam se nudi pogled na okolicu Atene koja oduzima dah, gdje vam se cijeli jelovnici donose do sjedala, gdje nema iritantnih oglasa kad se ugase svjetla. I više od toga moguće je u nekim od najljepših kino dvorana na svijetu.

Alamo Drafthouse, Texas, SAD

foto: www.facebook.com

foto: www.facebook.com

Meka i Medina filmskih štrebera nalazi se u Austinu, u Texasu. Udobno zavaljene posjetioce u interijeru uređenom u SF stilu prije početka filma počasti se kratkim filmovima i komičnim isječcima poznatih filmaša. Naravno, ne bi Ameri bili Ameri da i u ovaj aspekt svog života ne unesu brzu hranu, pa tako u Drafthouseu imate privilegiju da vam se čitavi jelovnici dostave do sjedala, u kojima možete uživati za posebnim stolovima. Ova dvorana je i mjesto održavanja nekoliko filmskih festivala, poput ”South-By-Southwest”, ”Ain’t it Cool News Buttnumbathon”, ”Quentin Tarantino Festival” i ”FantasticFest”. Osim što nemaju oglase i imaju hranu, Drafthouse ima strogu politiku za posjetioce: nije dozvoljen ulaz djeci mlađoj od šest godina, a mobiteli su najstrože zabranjeni.

Cine Thisio, Atena, Grčka

foto: www.cnn.com

foto: www.cnn.com

Potpuno drugačije okruženje očekuje vas u Ateni. Otvoreno 1935., Cine Thisio je jedno od najstarijih kina u glavnom gradu Grčke. I najljepših. Umjesto hrane, Europljani nude čašicu domaćeg likera od trešnje, zelenilo i prekrasan pogled na Akropolu.

Raj Mandir Theatre, Jaipur, India

www. wikipedia.com

www. wikipedia.com

Ovdje svi fanovi Bollywooda dolaze na svoje. I to u puno jeftinijoj verziji nego u zapadnjačkim kino dvoranama. Za manje od dva američka dolara imate prilike uživati u dvorani koja je postala simbol Jaipura.

4DX, Seoul, South Korea

foto: www.forbes.com

foto: www.forbes.com

I dok njihovi sunarodnjaci na sjeveru mogu samo sanjati o prikazivanju ijednog filma koji ne propagira diktaturu velikog vođe, izgleda da u Koreji južnije ipak nije tužnije. Dok se u svijetu još uvijek razvija 3D tehnologija, kompanija CJ CGV uvodi gledatelje u četvrtu dimenziju. Sjedala vibriraju, u vrat i glavu ispuhuje se zrak i voda, a prostoriju povremeno ispune određeni mirisi kako bi se ostvario potpuni dojam. 3D ne volim, ali razumijem njegovu privlačnost u određenim filmovima. U 4D verziji, bojim se, više nismo u kinu nego zabavnom parku. Netko treći se upleće u stvaralaštvo filmske ekipe, a mi prestajemo biti gledatelji i postajemo likovi. Osobno bih se samo iznervirala da me netko štrca vodom i trese u mjestu dok gledam film. Ali tko voli, nek izvoli. Samo trebate stići do Južne Koreje.

Secret Cinema, nema lokaciju (cijeli svijet)

foto: www.facebook.com

foto: www.facebook.com

Ovo nije kino dvorana u konvencionalnom smislu, ali promovira slobodu filmske umjetnosti jednako, ako ne i bolje od ijedne zgrade. Skupina filmskih entuzijasta pokrenula je projekt vjerujući da je pravo vrijeme za novu perspektivu u gledanju filmova. Karte se moraju prethodno rezervirati, potom saznajete lokaciju na kojoj vas dočekuju glumci koji odglume neke od scena kako biste pokušali pogoditi koji ćete film gledati. Nastaje muk, i bilo da je u šumi , napuštenoj tvornici ili galeriji umjetnina, počinje projekcija. I vaš užitak. Više o ovom jedinstvenom iskustvu pročitajte ovdje.

I dok je svijet prepun kino dvoranama s raznim dodatnim sadržajem, u Hrvatskoj se one zatvaraju. Split je primjerice ostao bez kultnih kina ”Tesla’ i ”Marjan”. Umjesto simpatičnih kino dvorana s posebnim štihom u staroj jezgri grada, nova odrednica je Cinestar u centru Joker. Gradskom šerifu se pune džepovi i smije brk, a stara kina s dugogodišnjom tradicijom propadaju. Nadu daje kino ”Zlatna vrata” i ljetno kino ”Bačvice” gdje barem za ljetnih mjeseci ipak pobjeđuje ljubav prema filmu. Nešto bolja situacija je u glavnom gradu, gdje su uostalom i smješteni svi važniji festivali. Naivno je za očekivati da će velike kompanije uzimati u obzir išta osim zarade . Secret cinema je primjer kako se može ostvariti konkretan cilj mimo glavne struje filmske industrije i stvoriti prostor za još koje platno više.

 

 

(Visited 185 times, 1 visits today)

Komentari