Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Vizart

Fotografska interpretacija jela opisanih u književnim klasicima

13.08.2016. Anja Tomljenović
Foto: charlesroux.com [Marcel Proust, U potrazi za izgubljenim vremenom]

Svi zaljubljenici u književnost znaju kako je dovoljan samo jedan detalj u priči koji će aktivirati maštu i čitatelja u trenu prenijeti u potpuno novi svijet. Upravo jedan takav svijet otvorio se u seriji fotografija Francuza Charlesa Rouxa, koji je svoju ljubav prema književnim klasicima prenio u drugačiji medij. Serija fotografija pod nazivom Izmišljene gozbe tematizira mrtvu prirodu, odnosno jela koja su spominju u antologijskim djelima svjetske književnosti, od Cervantesova Don Quijotea do Salingerova Lovca u žitu.

Imam osjećaj da moj duh nastanjuju priče i da se u mom mozgu stvaraju izoštrene slike onoga o čemu čitam,“ rekao je autor za Huffington Post i dodao: „prije svega sam čitatelj, zatim postupno postajem i kreator.“ Autoru su kao inspiracija za ovaj projekt poslužili Proustovi opisi francuskih madeleine kolačića u romanu Put k Swannu koji su dosegli svjetsku slavu nakon popularizacije čitavog ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom. Isto tako, gotovo jednako poznat primjer je i Carrollova Alisa u zemlji čudesa u kojemu je opisana čajanka s Ludim Klobučarom. Autor vrlo pažljivo postavlja sve detalje: tanjure i pribor za jelo, zdjelice, čaše, cvijeće i ostale ukrasne sitnice u kadar. Potpuno se oslanjajući na opise u pojedinoj knjizi, čak je naučio i skuhati neka od jela, što mu je omogućilo da stvori autentičnu viziju atmosfere, a time ponudi i vlastitu interpretaciju čitave knjige. Ove fotografije podsjećaju nas kako je čitanje izuzetno bitan okidač za buđenje naših ostalih osjetila. Prije nego posegnete za novim štivom, provjerite koje je još „gozbe“ Roux postavio u fokus svog fotoobjektiva.


Komentari