Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Francusko-alžirski revolucionar Rachid Taha na Špancirfestu

28.05.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/rachidtahaofficiel

Francuz alžirskih korijena, društveni aktivist i glumac, a napose vrhunski glazbenik Rachid Taha svoju će beskonačnu energiju s hrvatskom publikom podijeliti u petak, 28. kolovoza na pozornici na Trgu Miljenka Stančiča na ovogodišnjem Špancirfestu.

Rachid Taha osebujni je umjetnik koji publiku osvaja svojim karakterom, energičnim scenskim nastupima i autentičnim world music izričajem. Prvo je glazbeno iskustvo stekao krajem 70-ih godina u lyonskom klubu znakovitog imena Les Refoulés – Odbačeni.  Na početku svog glazbenog putovanja spaja The Clash, Led Zeppelin, Kraftwerk, Boa Diddleyja i Johnnyja Casha s pop i tradicionalnom glazbom Magreba. Ubrzo osniva bend Carte de Séjour (Boravišna dozvola), u kojem nastavlja spajati svoje arapske korijene i francusko iskustvo.

Najveću pozornost bend je privukao ironičnom obradom poznate francuske domoljubne pjesme Douce France, povezujući je s protestnim antirasističkim maršem pripadnika druge generacije magrebskih emigranata. Pjesma vrlo brzo biva zabranjena na radijskim postajama, ali svi su članovi francuskog parlamenta ipak dobili po primjerak tog glazbenog protesta jer je Taha uspio nagovoriti tadašnjeg ministra kulture da im ga pošalje.

Samostalnu je karijeru započeo početkom 90-ih, nastavljajući spajati društveni aktivizam s glazbom. Šira ga publika poznaje po hitovima Ya Rayah, prepjevanoj klasičnoj arapskoj elegiji o migraciji, Barra Barra,  zapaženom kao dijela soundtracka filma Ridleyja Scotta Pad crnog jastreba te obradi Rock El Casbah od The Clasha. Tu je i pjesma Kelma, koju je Carlos Santana prepjevao u Migra na svome albumu „Supernatural“. Karijeru su mu do danas obogatile mnogobrojne suradnje s poznatim glazbenicima i glazbenim producentima,  kao što su Steve Hillage, Brian Eno, Mick Jones, Justin Adams i Cheba Fadela.

Taha je prošle godine održao odličan koncert u Tvornici kulture u sklopu Subversive festivala. Koncert na Špancirfestu bit će besplatan, kao i koncert otvorenja Nouvelle Vague na istoj lokaciji. Ulaznice za šest dana programa na glavnoj pozornici Špancirfesta u prodaji su za 199 kuna, a nakon 30. lipnja za 239 kuna. Na toj će pozornici nastupiti Bajaga i Instruktori (subota, 22. kolovoza), Parov Stelar Band i Jonathan (nedjelja, 23. kolovoza), S.A.R.S. i Bad Copy  (petak, 28. kolovoz), Edo Maajka, Dječaci i High5 (subota, 29. kolovoza) te Dubioza kolektiv i Gogol Bordello (nedjelja, 30. kolovoza).

Komentari