Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Frida je još uvijek kraljica

09.07.2014. Slavica KotaracVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook

Foto: facebook

Prije nekoliko dana, točnije 6. srpnja, obilježen je rođendan Fride Kahlo. Ova niska žena poznata nam je kao jedna od najvećih umjetničkih duša svih vremena. Unatoč svojih 150 cm uzdigla se u visine koje, pak, nisu umanjile skromnost po kojoj je bila poznata.

Pregršt je zanimljivosti koje se vežu uz njeno ime i život, no neke su znatno utjecale na daljni tijek njezina života. Tako 1925., sa svojih 18 godina, doživljava tešku nesreću vozeći se u tramvaju. Slomila je kralježnicu, prsnu kost, rebra, zdjelicu, imala je nekoliko prijeloma u desnoj nozi, a ozlijedila je i lijevu nogu te jedno rame. No, kad bismo izdvojili najtežu od svih tih ozlijeda, vjerojatno bismo govorili o ozlijedi koju joj je prouzročila željezna šipka probivši joj abdomen i maternicu, što je kasnije rezultiralo s nekoliko pobačaja.

Postoji izraz koji se često provlači internetom, a glasi: Umjetnost nikad ne proizlazi iz sreće. Taj se izraz uvelike, ako ne i u potpunosti, može povezati s umjetnošću Fride Kahlo. Ne samo da je preživjela brojne prijelome i ozljede (zbog kojih dospijeva na 30-ak operacija) te trpjela bol cijeli život, nego je baš svaki tračak te boli pretvorila u umjetnost. Voljela je reći da nikad ne slika svoje snove, već svoju stvarnost. A zašto bi i slikala snove kad joj je stvarnost bila ispunjena gomilom osjećaja koje je s tolikom lakoćom prenosila na platno. Da je pisala, vjerojatno bismo govorili o spisateljici koja je tečnošću svojih riječi i najobičnijem čovjeku uspijevala približiti najteža životna pitanja.

Foto: tumblr

Foto: tumblr

Upravo je jedan francuski spisatelj i pjesnik, Andre Breton, zaslužan za upoznavanje Europe s Fridinim radom. Naime, pozvao ju je u Pariz, gdje Frida održava izložbu s koje čak i Louvre otkupljuje jednu sliku, a činjenica da je to bilo prvo umjetničko djelo meksičkih umjetnika koje je kupio Louvre u 20. stoljeću, Fridu je učinila još poznatijom.

Foto: facebook / Frida i Diego

Foto: facebook / Frida i Diego

Za Fridin život iznimno je bio važan i Diego Rivera, za kojeg jednom izjavljuje da je druga od dvije nesreće koje su obilježile njezin život. Njihov je odnos bio pun uspona i padova, ali se pretpostavlja da je Diego bio ljubav Fridina života. Jedan od tih padova bila bi Diegova nevjera, zbog koje se i sama Frida počela upuštati u odnose kako s drugim muškarcima, tako i sa ženama, od kojih je javnosti najpoznatiji njen odnos s američko-francuskom pjevačicom, plesačicom i glumicom Josephine Baker.

Foto: tumblr

Foto: tumblr / Frida i Josephine

Frida Kahlo napustila nas je 13. srpnja 1954., a iza sebe je ostavila brojne radove koji će još dugo biti inspiracija mlađim umjetnicima. Među zadnjim riječima posebno je upečatljiva njezina izjava da se nada da je odlazak radostan i da se nikada neće vratiti. To ne čudi ako se sjetimo kroz što je sve prolazila tijekom života. Ako sve ovo nije dovoljno kako bi zaintrigiralo osobu da pobliže istraži život velike umjetnice, onda je ekranizacija njena života sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi nešto što bi svi trebali pogledati.

(Visited 224 times, 3 visits today)

Komentari