Istaknuto
16.02.2018.

Impresivan rad Vlahe Bukovca i broj izloženih djela u Klovićevim dvorima pozivaju vas da posjetite prvu od tri izložbe koje slave genij jednog od najvećih hrvatskih slikara svih vremena.

07.02.2018.

Uoči koncertne promocije konceptualnog albuma "Gdje povlačiš crtu" postavili smo Sari Renar, jednoj od najzanimljivijih hrvatskih autorica i glazbenica, nekoliko pitanja o novom albumu i drugim projektima.

Film

Frooom besplatne matineje u Tuškancu: Neka klinci zavole film od malih nogu

16.06.2014. Lucija Curavić
Foto: FrooomOfficial

Foto: FrooomOfficial

Za mnoge obitelji zajedničko gledanje filmova omiljena je aktivnost. Kako bi kod najmanjih razvili svijest o filmskoj umjetnosti i ljubav prema njoj, potrebno je im pobliže objasniti sam proces nastajanja filma. Upravo to je cilj Frooom! interdisciplinarne filmske radionicae. I ovo ljeto djeca mogu saznati što se zaista događa na ekranu i iza njega!

Osim radionica, Frooom! je odlučio razveseliti i djecu i roditelje besplatnim matinejama po sljedećem programu:

U sklopu prvog tjedna Frooom filmskog ljeta organizirane su i besplatne matineje u kinu Tuškanac:

Utorak, 17. lipnja u 11h (matineja)
“Avanture male Chihiro”/Sprited Away, (2001), 125 minuta

Radi se o jednom od najboljih animiranih filmova svih vremena koji se osim vlasništvom Oscara i brojnih drugih nagrada može pohvaliti i činjenicom da je najgledaniji film svih vremena u Japanu.

Kao i većina drugih Myiazakijevih filmova ovaj film za gotovo sve uzraste koji ljušteći sloj po sloj njegovih značenja prodiru u bogatstvo njegove filmske, simboličke i etičke priče. Naslov filma, teško prevodljiv na hrvatski jezik zapravo bi bio kombinacija “odsutni duhom” i “u duhu začarani”, ali ove avanture male Chihiro sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Četvrtak, 19. lipnja u 11h (matineja)
Zvijeri južne divljine/Beast of the Southern Wild, (2012.), 92 minute

Snimljen sa uglavnom naturšćicima i indee filmašima iz Louisiane, u stvarnom okolišu u blizini New Orleansa, pogođenom poplavom i uraganom čije se posljedice i sada osam godina nakon katastrofe nisu riješile i obrana NO od budućih “velikih valova” nije pripremljena.
Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) je “šestogodišnja djevojčica koja živi s vrlo temperamentnim ocem u baraci sklepanoj od drva i lima, u malom divljem naselju Bathtub na delti rijeke, zaboravljenom od ostatka svijeta. Ne boji se ničega, znatiželjna je, bistra i ima neopisivu maštu” kojom priziva u film čudovišta oslobođena iz dubokog leda Antartika. Život je tako htio da nam je ova priča puno bliža obzirom na katastrofu od prije mjesec dana. Kako se suočiti s neželjenom stvarnošću koja je neizbježna pojava u životu lekcija je za svakog klinca, a uz iskrenost ovog filma savladati ju moglo bi lakše poći za rukom, i mlađima i onima koji to nisu.

Na kraju tko zna, možda oslobodite nekog mini redatelja koji će jednog dana odrasti i snimati jednako lijepe filmove.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Komentari