Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Film

Frooom besplatne matineje u Tuškancu: Neka klinci zavole film od malih nogu

16.06.2014. Lucija Curavić
Foto: FrooomOfficial

Foto: FrooomOfficial

Za mnoge obitelji zajedničko gledanje filmova omiljena je aktivnost. Kako bi kod najmanjih razvili svijest o filmskoj umjetnosti i ljubav prema njoj, potrebno je im pobliže objasniti sam proces nastajanja filma. Upravo to je cilj Frooom! interdisciplinarne filmske radionicae. I ovo ljeto djeca mogu saznati što se zaista događa na ekranu i iza njega!

Osim radionica, Frooom! je odlučio razveseliti i djecu i roditelje besplatnim matinejama po sljedećem programu:

U sklopu prvog tjedna Frooom filmskog ljeta organizirane su i besplatne matineje u kinu Tuškanac:

Utorak, 17. lipnja u 11h (matineja)
“Avanture male Chihiro”/Sprited Away, (2001), 125 minuta

Radi se o jednom od najboljih animiranih filmova svih vremena koji se osim vlasništvom Oscara i brojnih drugih nagrada može pohvaliti i činjenicom da je najgledaniji film svih vremena u Japanu.

Kao i većina drugih Myiazakijevih filmova ovaj film za gotovo sve uzraste koji ljušteći sloj po sloj njegovih značenja prodiru u bogatstvo njegove filmske, simboličke i etičke priče. Naslov filma, teško prevodljiv na hrvatski jezik zapravo bi bio kombinacija “odsutni duhom” i “u duhu začarani”, ali ove avanture male Chihiro sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Četvrtak, 19. lipnja u 11h (matineja)
Zvijeri južne divljine/Beast of the Southern Wild, (2012.), 92 minute

Snimljen sa uglavnom naturšćicima i indee filmašima iz Louisiane, u stvarnom okolišu u blizini New Orleansa, pogođenom poplavom i uraganom čije se posljedice i sada osam godina nakon katastrofe nisu riješile i obrana NO od budućih “velikih valova” nije pripremljena.
Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) je “šestogodišnja djevojčica koja živi s vrlo temperamentnim ocem u baraci sklepanoj od drva i lima, u malom divljem naselju Bathtub na delti rijeke, zaboravljenom od ostatka svijeta. Ne boji se ničega, znatiželjna je, bistra i ima neopisivu maštu” kojom priziva u film čudovišta oslobođena iz dubokog leda Antartika. Život je tako htio da nam je ova priča puno bliža obzirom na katastrofu od prije mjesec dana. Kako se suočiti s neželjenom stvarnošću koja je neizbježna pojava u životu lekcija je za svakog klinca, a uz iskrenost ovog filma savladati ju moglo bi lakše poći za rukom, i mlađima i onima koji to nisu.

Na kraju tko zna, možda oslobodite nekog mini redatelja koji će jednog dana odrasti i snimati jednako lijepe filmove.

Komentari