Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Future Relic 02: Umjetnički pogled u budućnost

26.10.2014. Petra Plivelić
Foto: instagram.com/daniel_arsham

Foto: instagram.com/daniel_arsham

Američki glumac, redatelj, profesor, pisac i pjesnik James Franco koji je u zadnje vrijeme javnosti poznatiji po svojim brojnim selfie uratcima nego po filmovima još je jednom dokazao svoju svestranost. Igra glavnu i jedinu ulogu u devetominutnom filmu Future Relic 02 suvremenog američkog umjetnika Daniela Arshama.

Future Relic 02 drugi je od devet kratkih filmova o Arshamovim vizijama budućnosti. U ovoj viziji James Franco glumi posljednjeg preživjelog čovjeka i ujedno radnika u laboratoriju koji ispituje i kasnije uništava nefunkcionalne tehničke aparate kao što su kamera i telefon. Ovaj film u noir stilu pruža pogled u moguću budućnost, gdje jedini preživjeli čovjek stvara umjetnost s ruševinama naše civilizacije.

Foto: instagram.com/daniel_arsham

Foto: instagram.com/daniel_arsham

Arshamov rad zamagljuje granice između umjetnosti, arhitekture i performansa. Istražuje prirodno naspram stvorenog. On izaziva ljudsku percepciju kako bi mogao izvesti nemoguće. Primjerice, površine zidova kao da se tope i nestaju u valovima, predmeti iz svakodnevne uporabe postaju kruti, oštri i geometrijski oblikovani. Arsham izlaže svoja moderna djela u Galerie Emmanuel Perrotin u Parizu, RonMandos galeriji u Amsterdamu i OHWOW u Los Angelesu.

Foto: instagram.com/daniel_arsham

Foto: instagram.com/daniel_arsham

Sveukupna serija filmova Future Relic bit će prikazana na Tribeca Film Festivalu 2016. godine. A do tada pogledajte i prvi film Future Relic 01 objavljen krajem prošle godine. U ovom filmu Arsham se udružio s modnim dizajnerom Richardom Chaijem i hip-hop producentom Swizzom Beatzom.

Komentari