Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Film

Game of Thrones: Objavljen trailer za petu sezonu

31.01.2015. Paula Bračko
FOTO: screenshot/logo game of thrones

FOTO: screenshot/logo game of thrones

Pošaljite gavrana i obavijestite pučanstvo: izašao je prvi trailer za petu sezonu Game of Thrones! Trailer je objavljen jučer, na isti dan kad su George R.R. Martin i njegov izdavač potvrdili da nastavak sage, odnosno nova knjiga iz serijala A Song of Ice and Fire, neće ugledati svjetlo dana ove godine. Drugim riječima, The Winds of Winter neće zapuhati tako skoro što je uvelike razočaralo fanove, i to ne samo knjiga, već i one koji isključivo prate seriju čija radnja slijedi te knjige. Bez novih knjiga nema ni novih epizoda pa, iako radnja serije još uvijek nije sustigla knjige (peta sezona će velikim dijelom slijediti radnju četvrte knjige iz serijala, A Feast for Crows, uz koju moguću scenu posuđenu iz pete knjige A Dance with Dragons), pitanje je vremena kad će se to dogoditi budući da je Martin poznat po tome da si voli uzeti godine razmaka između knjiga za pisanje. Rezultati uglavnom budu obećavajući jer ništa ne baca u ekstazu kao spoznaja da je izašla još jedna Martinova knjiga, no obožavatelje sada zanima i što će biti sa serijom. Kreativni duo koji stoji iza nje, David Benioff i D. B. Weiss, upoznati su s ostatkom priče te što se događa s likovima jer im je Martin to povjerio još davnih dana, za slučaj da ne uspije na vrijeme dovršiti knjige. U tom slučaju, oni bi i dalje mogli ispričati njegovu priču u seriji. Zamislite sad tu čast da ste jedno od dvoje ljudi na svijetu, ne računajući Georgea Martina, koji jedini znaju tko će u konačnici sjediti na Željeznom prijestolju, kad se cijela ova saga privede kraju.

Trailer je poprilično dug, što i nije tako neobično za današnje trailere, no svejedno iznenađuje da su nas producenti počastili s toliko novog materijala. Prva stvar koja upada u oko, odnosno uho jest pjesma koja prati radnju. Radi se o usporenoj verziji Heroes Davida Bowieja i fantastično se uklopila i cjelokupnu atmosferu. Također, trailer otkriva da ćemo, kao i svake sezone dosad, upoznati i neke nove likove. Najzanimljivije su sigurno Sand Snakes – kćeri Oberyna Martella koje su jedne od omiljenih likova među čitateljima serijala pa će ih i gledateljstvo bez sumnje dobro prihvatiti.

Tyrion i Varys uspješno su pobjegli i moraju se skrivati budući da zaluđena Cersei želi vidjeti bratovu glavu nabijenu na drveni šiljak, što i nije toliko neobično s obzirom da im je ubio oca u posljednjoj epizodi četvrte sezone. Osim pokušavanjem da locira odbjeglog brata, Cersei će se vrlo vjerojatno baviti i organiziranjem vjenčanja jer je iz trailera vidljivo da ćemo ponovno svjedočiti još jednom sklapanju braka, a znamo kako je to dobro ispalo svaki puta dosad. No, (ne)poučena prijašnjim iskustvom, Margaery će još jednom reći sudbonosno DA, ovog puta Tommenu Baratheonu.

Sansa i Littlefinger skupa planiraju osvetu, dok njezinu mlađu sestru Aryu vidimo kako proučava mač, no ne saznajemo uspije li što konkretnije napraviti s njime. Daenerys Targeryen ne djeluje najsretnije u traileru, ali smo zato dobili milisekundu kadra njezinog voljenog crnog zmaja kako gnjevno riga vatru.

Foto: www.facebook.com/GameOfThrones

Foto: www.facebook.com/GameOfThrones

Foto: www.facebook.com/GameOfThrones

Foto: www.facebook.com/GameOfThrones

Foto: www.facebook.com/GameOfThrones

Foto: www.facebook.com/GameOfThrones

Objavljene su i promotivne slike iz nove sezone što samo otežava čekanje do prve epizode koja je najavljena za 12.travnja na HBO-u. Valar morghulis, GoT fanovi: nemojte umrijeti dok čekate.

(Visited 126 times, 1 visits today)

Komentari