Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Ganz novi festival traži kazališne kritičare i organizira besplatne radionice

02.09.2015. Ziher.hrFoto: ganznovi.sczg.hr

Ganz novi festival, čije će se peto izdanje održati od 19. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu, i ove godine organizira besplatne radionice te je u potrazi za mladim kazališnim kritičarima.

Uoči samog festivala, 17. će rujna započeti šestodnevna Radionica razvoja umjetničkih projekata, koju će voditi kazališna redateljica Nataša Rajković, a kroz koju ćete se u formi razgovora, prezentacija ili individualnih konzultacija, imati priliku susresti s Milivojem Solarom, Damirom Bartolom Indošem, Goranom Sergejem Pristašem i pojedinim ganzovim umjetnicima. Svatko od navedenih umjetnika iz perspektive svoga rada i polja djelovanja pokušat će rasvijetliti osnovne pojmove kojima se bavimo. U fokusu radionice bit će i specifične potrebe vašega projekta, pa ćete tijekom trajanja radionice svoje ideje moći razvijati na individualnim konzultacijama i/ili praktično isprobavati u prostorima SC-a.

„Vjerovali ili ne, ići bez problema tamo gdje hoćete nije garancija dobro obavljena posla, puno više postižete ako dospijete tamo gdje trebate biti. Naime, materijal na kojem radite zajedno s ljudima s kojima radite i prostorom u kome radite kreće se prema cilju, zaokruženju i čini to nenasilno“ (N. Rajković, Kazalište br. 53./54.)

Za prijavu je potreban životopis, rečenica ili dvije o fokusu vašeg umjetničkog rada, opis problema kojim se želite baviti (s idejom, razradom koncepta, pričom, izvedbenim materijalom) te vaša očekivanja od radionice (trebate razgovor o konceptu, reference ili prostor za rad i feedback…?). Ako već imate ideju tko bi vam od navedenih predavača ili ostalih umjetnika na Ganzu (Espinosa, Jerez, Kline, Müller) oko toga mogao pomoći, molimo napomenite. Prijave se šalju na edukultura.sc@gmail.com do 11. rujna 2015. u ponoć.

Radionicu luminoakustike i ove će godine voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i inženjer elektroakustike, glazbenik i producent Miodrag Gladović. Luminoakustika je izvedbena tehnika koja se temelji na pretvaranju svjetlećih objekata u zvukovne slike putem fotonaponskog efekta koji nastaje kada solarne ćelije stvaraju električnu energiju čija snaga ovisi o jakosti svjetla. Različiti izvori svjetlosti (neonski, halogeni, LED, upaljači, video projektori) proizvode različite zvukovne frekvencije koje kroz daljnju obradu mogu biti pretvorene u modularnu glazbenu skicu.

Foto: facebook.com/GanzNoviFestival

Foto: facebook.com/GanzNoviFestival

Zagrebačko/zadarski autorski dvojac Bojan Gagić i Miodrag Gladović započeli su svoj rad 2011. prvi put predstavljajući jedinstvenu metodu konverzije svjetla u zvuk koristeći fotonaponski efekt solarnih panela i mogućnosti primjene u glazbenim istraživanjima. Za svoj rad na razvoju luminoakustike dobili su treću nagradu na prestižnom natjecanju Margaret Guthman New Musical Instrument Competitionodržanom u Atlanti 2012.

Radionica luminoakustike premjestit će se u sam centar grada, u poznati zagrebački prolaz Oktogon, gdje će 25. i 26.9. umjetnici i sudionici radionice, koristeći tehnike luminoakustike, osmišljavati kreativne načine intervencije u prostor Oktogona. Radionica će završiti noćnim performansom/intervencijom u sklopu manifestacije Bijela noć, ‘besane noći’ suvremene umjetnosti, u organizaciji Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane učenike, studente, umjetnike, wanna-be hakere, dizajnere, arhitekte, vizualce, DIY entuzijaste i osobe raznih dobi spremnih na učenje. Zbog kvalitete rada mjesta na radionici su ograničena. Vaše prijave s kratkim motivacijskim pismom, životopisom i kontaktom (mobitel) s naznakom „Luminoakustika“ šaljite na edukultura.sc@gmail.com do 19. rujna 2015. u ponoć.

Ulaz na sva festivalska događanja, tradicionalno je, besplatan, a sve predstave i ove su godine u potrazi za svojim kazališnim kritičarima! Natječaj je otvoren za sve zainteresirane koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori. Uvjeti su sljedeći: pošaljite do 10. rujna na edukultura.sc@gmail.com do dva primjerka svojih dosadašnjih (makar i neobjavljenih) kritičkih tekstova ili tekst (max dvije kartice) koji za temu ima (suvremeno) kazalište.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Komentari