Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Gaudíjev čileanski projekt

22.01.2015. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: pinterest.com/yersono

Foto: pinterest.com/yersono

Zakrivljene linije i obojene pločice prepoznatljiv su umjetnički potpis Antonia Gaudía, jednog od najboljih svjetskih arhitekata. Svake godine milijuni ljudi prođu Španjolskom i dive se briljantnosti njegova uma i ljepoti arhitektonske izvedbe. Gotovo stoljeće nakon njegove smrti, odlučeno je da će i Čile dobiti jedno Gaudíjevo zdanje. Točnije, u Čileu će se izgraditi prvi Gaudíjev projekt izvan njegove domovine.

U gradu Rancagua koji se nalazi oko 50 km južno od Santiaga, glavnog grada Čilea, ove godine će početi izgradnja kapelice na temelju niza Gaudíjevih skica koje je završio 1915. godine te potom poslao čileanskom fratru. Ovu najavu je, za strane medije, potvrdila i Čileanska predsjednica Michelle Bachelet koja je istaknula da je ovo dugogodišnji projekt kojemu se svi raduju.

Foto: pinterest.com/abccarpet

Foto: pinterest.com/abccarpet

Zaista, dugogodišnjost projekta potvrđuje i priča koja, prema stranim medijima, stoji iza njega. Projekt je započeo kada je fratar po imenu Angelico Aranda pisao, 1922. godine, Gaudíju tražeći od njega da osmisli dizajn kapelicu u Rancaguau. Arhitektu koga je upoznao u Barceloni godinu ranije Aranda je u pismu pisao: „Želim izgraditi nešto originalno – vrlo originalno – i pomislio sam na tebe“. Zamolio je Gaudíja da osmisli „neke planove kao da samo ti znaš kako to učiniti“. Pismo je stiglo u Španjolsku u vrijeme dok je Gaudí radio na bazilici Sagrada Familia u Barceloni. Arandin zahtjev ga je podsjetio na kapelu koju je ranije dizajnirao za stražnji dio Sagrada Familia apside, stoga mu je poslao te skice uz popratno pismo u kojemu je stajalo: „Ovaj projekt će služiti kao duhovno bratstvo između Španjolske i Amerike“. Očekivani Arandin odgovor bi bio: „Hvala, Bog će ti platiti!“, no on se odlučio za otplatu „s molitvama“.

Foto: pinterest.com/ckwies

Foto: pinterest.com/ckwies

Danas, gotovo 100 godina kasnije, Čile je spreman za početak izgradnje Gaudíjeve kapele Gospe od Anđela. Kapelica će biti dio Kulturnog i duhovnog centra Gaudí, koji će također uključivati dva velika trga, umjetničku školu i kulturni centar. Kako je najavljeno, projekt će koštati više od 7 milijuna dolara. Predsjednica Bachelet je dodala i kako je uvjerena da će centar postati glavna regionalna atrakcija.

U počast Gaudíjevom povezivanju Španjolske i Amerike, kapela visoka 30 metara nalazi se na osi Barcelona-Rancagua. Bit će ukrašena s 20 otvora u stropu koji će biti isklesanih u kamenu iz Barcelone, a glavni će toranj biti prekriven rijetkom i skupocjenom tamnoplavom bojom iz Čilea s bakrenim križem na vrhu. Dok će u kripti kapele biti pohranjeni ostaci fratra Aranda. Radovi na kapeli će započeti u drugoj polovici ove godine, a očekuje se da će biti otvorena za javnost do 2017. godine.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari