Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Glazba

Gdje izaći u Zagrebu?

07.05.2013. Borna RadatovićVrijeme čitanja: 5 minute
Sirup ne radi

Foto: Facebook

Nakon zatvaranja odličnih klubova poput stare Klaonice, poznate kao Kvart, iznenadnog gašenja Sirupa ovoga vikenda, pa čak i Purgeraja, te njegove “alternative” Žednog Uha, postavlja se pitanje gdje izaći. Moramo li se srozati na razinu komercijalnih klubova kojima je Zagreb prepun?

Nije tu čak ni riječ o klubovima s istočnim hitovima, već klubovima s popularnom house glazbom. Glazbom koja ima bogate korijene, pa je neshvatljivo kako je mogla postati toliko nekvalitetna. Zar je od svega toga novca dobivenoga od komercijalizacije toliko teško dio uložiti u samu glazbu, a ne na promociju i scenske nastupe?
Doista, u vrijeme kada se pod elektroniku trpa svakakvo sranje, koje pošteni DJ ne bi pustio osim da stvarno nema za kruh, nameće se pitanje koja mjesta nude nešto drugačije od ostalih. Koja su to mjesta u kojima možemo čuti nešto drugačije, uz ljude koji su se došli zabaviti uz kvalitetnu glazbu, a ne u picolov i šetnju u novom dopičnjaku?
Na svu sreću, nije sve tako crno. Tako u našoj metropoli ima par klubova koji su dom raznim dobrim elektronskim programima. Pa krenimo od onih popularnijih prema onima malo više underground:

trip to zion

Foto: Facebook

Močvara i Pogon Jedinstva
Službeno su to dva odvojena kluba, ali često ugošćuju raznorazne evente kojima je potreban veći prostor, pa je pogodno spojiti ih. Uglavnom je svima prva asocijacija na močvaru neki metal ili rock koncert, ali isto tako imamo priliku vidjeti podosta dobrih elektronskih partija. Uglavnom je to u režiji Trip To Zion ekipe, ali zna se naći i drugih programa koji odlično odrađuju svoj posao. Naravno, sve se to odvija uz jake dub zvukove koji svojim basovima ispunjavaju te drmaju prostor i prisutne ljude. Također, često je to dom raznih promotivnih evenata različitih festivala, pa tako imamo i ovoga vikenda priliku vidjeti predstavljanje Outlook festivala u sklopu 150 godina Fort Punta Christo.

CTF

Foto: Facebook

Tvornica
Iako je to uglavnom mjesto odličnih koncerata, primarno rock scene, tu se smjestio i jedan od zanimljivijih programa u našem gradu, Chew The Fat Croatia. Ekipa koja je krenula iz Sirupa prije 3 godine sada nas uveseljava uz žestoke i prljave elektronske ritmove. Prosječno jednom mjesečno puštaju nam drum ‘n’ bass i dubstep, ali nisu ograničeni na usko područje, pa često ukomponiraju stvari iz drugih žanrova. Tako u zadnje vrijeme imamo priliku čuti nešto od novoga žanra, Trapa, koji se probija na svjetskoj pa tako i našoj sceni. Osim što stalna rezident ekipa uvijek napravi odličan party, često im u goste dolaze i razni izvođači koji dodatno začine atmosferu.
Stoga, ako ste željni dobre zabave uz podebljani bassline, sljedeći event 25. svibnja je za vas.

grey room

Foto: Facebook

Autonomni kulturni centar Medika 
Nekada pod zajedničkim imenom AKC Medika pored hotela Westin, sada su se smjestila dva i pol kluba , jedinstvena po svojem ugođaju, ali i ljudima koji obitavaju na tim prostorima. Sada se ovaj kompleks sastoji od Grey Room-a na katu, kluba Attack u prizemlju te Chakka’s Room-a pored Attacka. Chakka’s Room brojimo pod ovu polovicu, budući da je to više relaksacijski prostor gdje se može prisjesti, popiti i popričati. No, druga dva su totalna suprotnost. Kada se uđe u njih nema ništa drugo osim glazbe i mase rasplesanih ljudi. Iako je često tu neki punk, rock koncert ili tako nešto, klubovi se sve više posvećuju elektronici. I to uglavnom malo jačim beatovima drum’n’bassa i dubstepa. No naravno, osim glazbe tu su često raznorazne izložbe i druga kulturna događanja, nakon kojih kada padne mrak počinje party sve do zore.

jedinica2

Jedinica
Underground, riječ koja ga najbolje opisuje. Klub koji se doslovno smjestio u podrumu, svoju malu površinu nadoknađuje glazbom. Zasigurno nije mjesto gdje imamo priliku vidjeti ljude s najnovijim modnim kreacijama, već mjesto sa ljudima željnim provoda uz dobru glazbu. Klub stvoren za aftere nakon burne, ali opet nedovršene večeri, aftere uz izvrsne house pjesme sve do ranih jutarnjih sati. Naravno, uz House u svom najboljem obliku, a ne šugavom komercijalnom zvuku. Ako vas zanima kako izgleda dočekati zoru u jednom od podcjenjenijih klubova, Nova ves 1 je prava adresa.

museum

Foto: Facebook

Tvornica Katran
Blizu Autobusnoga kolodvora, kod okretišta Taxi Cammea, nalazi se ovaj itekako atraktivan prostor. Nešto slično kao Medika, dom je čestim izložbama pa tako na ovome mjestu djeluju dvije zasebne prostorije u kojima su često odvojeni partiji, primarni Shock Show Industry te manji Photo Studio Museum. Naravno, ne morate pogađati u kojem od dva su češće izložbe. Također, budući da je manji prostor, redovito se tu održavaju neki privatni eventi za probranu skupinu ljudi.
Prostor je veoma zanimljivo uređen. Stoga, iako je često mjesto za rock bendove, a rjeđe prave elektronske partije, zbog interijera i tih rijetkih, ali stvarno dobrih evenata zaslužuje biti spomenut.

das haus

Foto: Facebook

Das Haus
U stilu sve modernijih britanskih underground okupljanja, osnovan je i ovaj zanimljivi “klub”. Pod navodnicima jer službeno i nije klub, već kuća u kojoj se svakih nekoliko tjedana okupi skupina entuzijasta koji vole puštati dobar minimal i deep na svojim miksetama, te popratna povorka onih koji to vole slušati.
Smjestivši se podosta izvan grada, kod pivnice u Podsusedu, teško da će tu zalutati kakav stranac. Stoga je to uglavnom uvijek ista ekipa koja uživa u glazbi i druženju. No, važno je napomenuti da to nije mala ekipa, već hrpa ljudi koja popuni ovaj nemali prostor skoro do vrha.
Pratite njihove obavijesti na Facebook grupi ako želite iskusiti pravi underground Zagreba.

masters

Foto: Facebook

Masters
Lokacijski je stvarno bogu iza nogu, osim ako ne živite u Dubravi, onda je na kućnom pragu. Naime, klub se smjestio malo poslije okretišta Dubrava, odmah kraj Kraša i teniskih terena. No, slično kao i kod Das Hausa, njegova lokacija nije problem da se ispuni sve do vrha. Klub radi skoro svaki dan, nudeći sve od reggaea pa do minimala.
Također, u ovaj intimni prostor, veoma zanimljivog dekora, često dolaze i strana imena. Pa tako redovito imamo priliku vidjeti ljude koji su već itekako obilježili elektronsku scenu. Jedan od glavnih razloga dolaska brojnih DJ-eva je taj što je prostor ispunjen odličnim ozvučenjem, koje pjesme diže na skroz drugi nivo. Stoga, pravac Dubrava!

(Visited 3.584 times, 10 visits today)

Komentari