Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Uncategorized

Geek Pride – vrijeme je da izađete iz ormara

25.05.2014. Lucija KlarićVrijeme čitanja: 3 minute
FOTO: facebook.com/bazinga

FOTO: facebook.com/bazinga

Idealan je dan za sve geekove da ponosno izađu na ceste (čitaj: ostave opsežni status na Facebooku) i za sve one koji si još nisu priznali da su geekovi da izađu iz ormara jer danas je međunarodni Geek Pride.

Trostruki su razlozi ovoga slavlja. Za početak, na današnji je dan održan Towel Day, dan kada su dva tjedna nakon smrti autora Douglasa Adamsa 2001. godine fanovi The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy serijala odali počast Adamsu noseći ručnike na ruci kako je opisano u seriji.

Dvadeset i peti svibnja obilježava i dan kada fanovi Terry Pratchettovih Discoworld knjiga nose jorgovan ne bi li pažnju svijeta usmjerili na Alzheimerovu bolest (i porast njene učestalosti) koja je i Pratchettu dijagnosticirana 2007. godine.

I na koncu, budući da je gotovo nemoguće (ne računajući Pi dan) da ikakvo geekovsko slavlje prođe bez ultimativnog serijala filmova – da, naravno da je riječ o Star Warsu  – na današnji se dan obilježava godišnjica izdavanja prvog filma u Star Wars seriji, epizode IV: A New Hope koja je izašla još 1977.

Inicijativa Geek Pridea započela je 2006. godine u Španjolskoj gdje se originalno zvala Día del Orgullo Friki, a vrlo se brzo nakon toga proširila internetom. Organizator prve proslave bio je bloger Germán Martínez, poznat online (bolje rečeno poznat samo geekovima) kao señor Buebo. Najveća koncentracija geekova bila je u Madridu gdje je njih 300 demonstriralo svoj ponos na čelu sa živim pacmanom. Kreiran je i manifest koji sadrži sva prava i obveze jednog geeka. Običaj se već 2008. godine proširio i diljem SAD-a, a danas se slavi i u ostatku svijeta.

FOTO:facebook.com/meme

FOTO:facebook.com/meme

U čast Geek Prideu mnoge su online stranice (ThinkGeek, Redbubble) koje prodaju geekovske stvari, kao što su limitirana Blu-Ray izdanja s izbačenim scenama prvog dijela Avatara ili custom-made svjetleće mačeve koji savršeno prianjaju u eksplicitno tvoju ruku, odlučile dati godišnji popust svima onima kojima nije žao potrošiti novce na takve stvari (iliti iskonskim geekovima). Diljem SAD-a održava se čak jedanaest sci-fi, anime i gaming konvencija što je sigurno nekim geekovima stvorilo prepreku života s obzirom da su trebali donijeti jednu od najvećih odluka u svome životu – kojim putem poći, na koju konvenciju otići?

Iako ustanovljenih javnih geekovskih konvencija u Hrvatskoj nema, ako osjećate geeka u sebi, uvijek možete organizirati svoju privatnu i pogledati po tko zna koji put Star Wars serijal, zaignorirati faks i izlaske za danas i u spomen onom jednom ljetu kad ste igrali Morrowind, World of Warcraft ili, ako ste mainstream, Call of Duty i zaboravili na sve svoje prijatelje i lude provode te ga proveli igrajući 0-24, osvježiti taj osjećaj ili možda još jednom pročitati Gospodar prstenova trilogiju. Bilo kako bilo, ne propustite ovu godišnju priliku da odate počast svim onim stvarima zbog kojih ste gubili dragocjene minute svog života, a mogli ste ih provesti u prirodi, među dragim ljudima.

P.S. Samo će geekovi razumijeti ciničnost posljednje rečenice

(Visited 124 times, 1 visits today)

Komentari