Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Glazba

Gemma Ray nastupa prije The Sonicsa u utorak u Vintage Industrial Baru

11.02.2018. Ziher.hrPhoto: Press

U utorak, 13. veljače u Vintage Industrial Bar stižu The Sonics, kultni očevi garažnog rocka i punka bez kojih bi budućnost punka, hard rocka i grungea bila i više nego upitna. Prije njih će po prvi put u Zagrebu nastupiti i Gemma Ray, sjajna britanska pjevačica i multiinstrumentalistica koja iza sebe ima već sedam studijskih albuma.

The Soniccs su jedno od najistaknutijih imena koja su mijenjala tok glazbene povijesti, a sami su često ostajali u sjeni onih koji su se napajali njihovim revolucionarnim idejama. Ako je netko zaslužio da se uz njegovo ime veže riječ kultni, onda su to bez ikakve dvojbe The Sonics, bend koji je izvršio nevjerojatno veliki utjecaj na brojne velikane poput The Crampsa, Mudhoneya, Brucea Springsteena, Flaming Lipsa, Jacka Whitea, LCD Soundsystema i mnoge, mnoge druge.

Nema dvojbe ni da je sjajna britanska kantautorica Gemma Ray odrastala uz zvukove pionira prljavog i glasnog rock’n’rolla pa tko bi onda odbio njenu želju da zasvira kao predizvođačica na premijernom hrvatskom koncertu. Sa sedam studijskih albuma iza sebe ova pjevačica i multiinstrumentalistica vješto izbjegava žanrovsko ukalupljivanje, a njena filmskom atmosferom protkana glazba iznimno snažno utjelovljuje mračni pop, blues, surf rock i gothic folk.

Za sobom ima niz suradnji s velikanima poput Howea Gelba, Alana Vege ili grupe Sparks, a Grinderman i The Jon Spencer Blues Explosion su je odabrali kao pratnju na svojim zadnjim europskim turnejama. Nije joj stran ni rad na filmu pa se tako njezin jedinstveni glas može čuti na nizu nezavisnih filmskih ostvarenja, a posebno se ističe suradnja s Wimom Wendersom na restauraciji njegovih ranih radova koja je rezultirala posebnim performansom na Berlinskom filmskom festivalu 2015. godine. Na Wendersovo inzistiranje Gemma je zajedno s grupom Calexico zasvirala i na zabavi koja je prethodila dodjeli Zlatnog medvjeda.

Ulaznice po cijeni od 120 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku, dok će na ulazu kluba koštati 150 kuna.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Komentari