Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Genijalan ArtiParti u sklopu izložbe ARThoc u Klovićevim dvorima

17.12.2016. Magdalena Rikanović
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

U srijedu, četvrtak i petak, 14., 15. i 16 prosinca 2016., u sklopu izložbe ARThoc u Galeriji Klovićevi dvori održao se ArtiParti, višegodišnji projekt grupe studenata sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Odabrani kustosi bili su Matija Hajderhodžić, Fran Petričević i Maja Ujević.

Predstavili su platformu širokog spektra u stvaranju vlastitog kulturnog uzdizanja i prepoznavanja. Izložbeni radovi, za početak, nisu imali redoslijed, već su bili raštrkani i vjerojatno namjerno tako postavljeni. Početak i kraj postava nije formirao preglednost, međutim, zanimljivost je bila u zajedničkom druženju publike i nekategoriziranih likovnim radova. Raznovrsnost radova uprizorila je na neki način okoliš u kojem studenti Akademije likovne umjetnosti obitavaju. Ono što je razlikovalo projekt ArtiParti od prošlih upravo je način prezentiranih radova.

artiparti

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Mogli su se prepoznati radovi iz primijenjene umjetnosti, mobili, skulpture, slike manjih i većih površina, poligon sačinjen od žičane konstrukcije i postamenata. Poligon koji se nalazio pri kraju prostora grabio je najveću pažnju posjetitelja. Žičana konstrukcija navodila je lagani spiralni tok u kojem su se smjestili ostali radovi. Zgusnuto i zbijeno u kaosu jakih i agresivnih boja. Umjetnička produkcija ukazala je na zbir, ponekad često nedorečenih radova. U ovom kontekstu sve je imalo svoje mjesto i smisao. Slagali se ili ne oko te teze. Preostali radovi poput slika naslonjenih u kutevima, odavale su ekspresionistički pravac nesvjesnog i duhovnog. Jedna za drugom nastavljale su mističnu težnju usko povezanu uz samosvjesno tamno i intimno strano iz osobnih razloga. Apstraktni, figurativni, dekorativni, geometrijski, lirski, akromatski i koloristički izričaji. U tom kontekstu, shvaćanje radova formira novu estetsku vrijednost pojedinačnih, malih stvari u bitno. S namjerom ili nenamjerno, prevladala je vesela i duhovita umjetnost.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Izložba ArtiParti na neobičan način povezana je s duhom božićnih tradicija. Vesele i neobavezne konverzacije uz pokoju čašicu kuhanog vina, gotovo proročki nadopunile su proglašenje, drugi put za redom, adventa u Zagrebu- najljepšim adventom u Europi.


(Visited 78 times, 2 visits today)

Komentari